radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Koncert Carmen Manet

Glasbeni dogodki
Datum: 19 junij 2018 20:00 - 22:00

Mesto: Ljubljana, Slovenija

Carmen manet, ženski pevski zbor iz Kranja, ki je pred kratkim zaključil snemanje svojega prvega studijskega albuma Apollo 18 in lansko leto osvojil lovoriko Evrovizijski zbor leta, se intenzivno pripravlja na vrhunec letošnje sezone. Na koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki se bo zgodil 19. junija, bo proslavil tudi izid svojega studijskega prvenca.

S svojim programom bo pevski zbor posegel po svojih in vaših najglobljih čustvih. Potopil se bo v svoje bistvo, v vso barvitost, večplastnost in pristnost naše esence ter izpostavil edinstvenost, ki se skriva za obrazi deklet.

Koncertni program bo sestavljen iz dveh delov in bo potekal pod dirigentsko taktirko Primoža Kerštanja. V prvem delu bo zbor predstavil delo »Magnificat« norveškega klasičnega skladatelja K. A. Arnesena. Skladatelj je znan po zborovskih delih, ki jih spremljajo klavir ali orgle in obsežnih skladbah za zbore in orkestre. Carmence bodo delo izvajale v sodelovanju s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, ansamblom štirinajstih godalcev, ki deluje od leta 1993 in ima za sabo že več kot 400 koncertov doma in v tujini.

Povezovalni del koncerta so Carmen manet prepustile karizmatičnemu igralcu Aljažu Jovanoviću, ki od leta 2008 domuje v ljubljanski Drami. Že kot študent je leta 2006 prejel nagrado Sklada Staneta Severja za študente igre, leto kasneje Borštnikovo nagrado za mladega igralca za vlogo Levka v predstavi Ojdip v Korintu. Prejel je tudi priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za igralske dosežke.

Drugi del programa bo obsegal dela: skladatelja, pedagoga in zborovodje Ambroža Čopija, skladatelja in tenorista 19. stoletja Frana Gerbiča, kanadskega skladatelja filmske glasbe Christopha Becka in norveškega skladatelja in glasbenika Froda Fjellheima, norveškega skladatelja in pianista Ola Gjeila, kanadskega skladatelja, znanega predvsem po glasbi za opero, televizijo in zborovsko glasbo Tobina Stokesa ter latvijskega skladatelja in profesorja na oddelku za kompozicijo latvijske Akademije za glasbo Ēriksa Ešenvaldsa.

Poslušalci bodo na koncertu lahko slišali tudi obe zmagovalni skladbi z izbora »Evrovizijski zbor leta 2017«: »Ta na Solbici« Samota Vovka in »Adrca« Katarine Pustinek Rakar. Poleg tega bodo dekleta premierno izvajala tudi najnovejšo skladbo »Apollo 18«, ki jo je Samo Vovk za zbor napisal posebej za to priložnost.

Poleg omenjenih nastopajočih se bodo dekletom na odru pridružili tudi glasbeniki: Gašper Jereb, ki ni samo odličen pianist in organist, temveč tudi avtor zborovske glasbe, Nastja Vovk, bobnarka, ki bo zaigrala na djembo ter pianistka Neža Koželj, študentka Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu ter članica klavirskega dua Duo Scaramouche.

VEČ O CARMEN MANET:
Carmen manet je 33-članski ženski pevski zbor iz Kranja, katerega vezi so se začele tkati že v gimnazijskih časih. Ljubezen do glasbe jih povezuje še danes in skupaj stopajo po uspešni poti, ki jim je prinesla že nekaj prestižnih odličij in nagrad. Pohvalijo se namreč lahko že z dvema platinastima, tremi srebrnimi ter osmimi zlatimi priznanji z domačih in tujih zborovskih tekmovanj.

Julija 2017 pa je zbor kronal svojo zbirko nagrad z novim mednarodnim odličjem. Na prvem tekmovanju za zborovske pevce »Evrovizijski zbor leta 2017«, ki je potekalo v Latviji, so dekleta navdušila strokovno žirijo ter premagala evropsko zborovsko konkurenco.

Zbor od ustanovitve leta 2011 vodi Primož Kerštanj, dirigent in glasbeni pedagog, ki poučuje na glasbenem centru Doremi na Bledu. V svoji dosedanji karieri je vodil že kar nekaj glasbenih zasedb, v sam vrh slovenske mladinske zborovske scene pa je kot zborovodja pripeljal Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, o čemer priča veliko število najvišje osvojenih priznanj in nagrad tako na domačih kot tudi tujih tekmovanjih.

Prvi studijski album, ki so ga dekleta naslovila Apollo 18, nosi naslov po istoimenski skladbi, pod katero se je podpisal Samo Vovk. Album je sestavljen iz skladb, ki prihajajo iz različnih vetrov. Iz domovine, tujine, preteklosti, prihodnosti in iz srca. Apollo 18 je zbirka pesmi, ki zleze pod kožo. Pri snemanju albuma so zraven Samota Vovka, ki je poskrbel tudi za piljenje akordov, harmonij in groove sodelovali Matej Pečaver in Gregor Jeraša, ki sta poskrbela za zvok in potek ter izvedbo snemanja, ter Gašper Jereb, ki je vzdušje popestril s klavirsko spremljavo.

QR Code

 

Naslov
Prešernova cesta 10
1000 Ljubljana, Slovenija

 

Zemljevid


 

Vsi datumi


  • 19 junij 2018 20:00 - 22:00
Pretežno sončno

26°C

Celje

Pretežno sončno

Vlažnost: 43%

Veter: 17.70 km/h

  • 19 Jun 2018

    Pretežno sončno 27°C 12°C

  • 20 Jun 2018

    Delno oblačno 27°C 15°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...