radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Po čevlje na Šuštarsko v Tržič

Razni dogodki
Datum: 30 avgust 2018 - 02 september  2018

Mesto: Tržič, Slovenija

2. septembra 2018 bo v Tržiču potekala tradicionalna Šuštarska nedelja, na kateri bo mogoče od blizu spoznati in doživeti čevljarsko in drugo obrtno dediščino. Praznovanje se bo začelo v četrtek, 30. avgusta in zaključilo v nedeljo, 2. septembra s sejmom in številnimi spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle. Organizatorji obljubljajo bogat program, ob katerem bo čevljarsko dediščino mogoče spoznati in jo v številnih delavnicah in interaktivnih vsebinah tudi doživeti.

Program letošnje Šuštarske nedelje je v celoti prenovljen. Na prireditvi bo ponovno glavno mesto dobila čevljarska dediščina, ki je odločilno zaznamovala mesto in ljudi. Na stojnicah bodo svoje izdelke ponujali tržiški in drugi čevljarji, izdelovalci usnjenih izdelkov in drugi obrtniki. Rokodelstva, ki so nekdaj napolnjevala Tržič, bodo predstavljena s praktičnimi prikazi.

Za bogat program, ki izpostavlja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel Tržiški muzej. V Pollakovi kajži je na ogled razstava Tržiški šuštarji, za katero je skupaj z drugimi obrtnimi razstavami Tržiški muzej v letošnjem letu prejel prestižno Valvasorjevo nagrado. Občasna razstava o slovenski obutveni dediščini – prva tovrstna v Sloveniji – bo odprta v Galeriji Atrij, kjer bo svojo obutev predstavljajo več kot 20 folklornih skupin iz cele Slovenije. Tržiški muzej bo poleg tega za otroke pripravil več delavnic, z Aljo Viryent pa oživel dediščino modrotiska in tržiške kulinarike.

»Na letošnji Šuštarski nedelji bo čevljarstvo postavljeno močno v ospredje, poleg njega pa tudi druga rokodelska dediščina. Dogajanje bo po celem mestnem jedru z okolico, na okoli dvajsetih lokacijah,« praznovanje, ki se začne že v četrtek, 30. avgusta napoveduje dr. Metka Knific Zaletelj, direktorica občinske uprave Občine Tržič, ki še pravi, da bo na letošnji Šuštarski nedelji »veliko novih stvari, ki do sedaj še niso bile predstavljene, nekaj pa že tradicionalnih. Obeta se nam bogat kulturno zabavni program ter delavnice za otroke in odrasle. Vabimo vse naše Tržičanke in Tržičane in ostale obiskovalce da pridejo v Tržič, na Šuštarsko, po čevlje in spoznati našo čevljarsko dediščino.«

Nedeljski program, ki bo potekal na skoraj dvajsetih lokacijah, bodo z nastopi popestrila tržiška in druga kulturna društva. Ponovno bo mogoče videti Frejšprehungo, šuštarske plese in slišati šuštarske pesmi. V modni reviji »po starem« bo mogoče spoznati, kako so se Slovenci obuvali v preteklosti, v Zgodbi o priletnem šuštarju pa se bodo ustvarjalci navdihovali v čevljarskem izročilu.

Poseben program namenjamo otrokom. Obiskovalcem bodo pripravili Otroško Šuštarsko nedeljo z Damjano Golavšek in KUD-om Vagant, delavnice Brainbraina, športnozabavno animacijo Katrx Sport, Čeveljčkove igre in Pot radovednega čeveljčka.

Tržič kljub propadu Peka, ostaja kraj z najbogatejšo čevljarsko tradicijo, ki se kaže v prostoru, še bolj pa v ljudeh. Dediščina med Tržičani še živi, želimo pa si, da bi jo začutili tudi obiskovalci od drugod – prav zato poudarjamo pomen čevljarstva, kajti čevlje nosimo vsi. Če bomo v prihodnje znali spoštovati lastno, se nam ne bo treba bati za obstoj slovenskih čevljarjev, ki obutev še izdelujejo. A lastno tradicijo moramo najprej spoznati, šle potem jo bomo lahko spoštovali in cenili.

QR Code

 

Naslov
Občina Tržič, Slovenija

 

Zemljevid


 

Vsi datumi


  • Od 30 avgust 2018 do 02 september  2018
Pretežno sončno

30°C

Celje

Pretežno sončno

Vlažnost: 43%

Veter: 11.27 km/h

  • 18 Avg 2018

    Sončno 30°C 13°C

  • 19 Avg 2018

    Pretežno sončno 28°C 13°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...