radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Praznik sira in vina

Razni dogodki
Datum: 25 avgust 2018 15:00 - 23:00

Mesto: Bohinjska Bistrica, Slovenija

Bohinj je že dolga leta priznan po planšarstvu in svojem siru, ki je močno vpet v bogato kulinarično ponudbo. Za še večjo prepoznavnost bohinjskih dobrot, je pred leti Turistično društvo Bohinj pripravilo Praznik sira in vina, nad katerim so bili v štirih letih mnogi obiskovalci navdušeni. Sir so okušali v številnih različicah, v juhah, sladoledih, polžih, sladkih pralinejih.

Ker je poleti Bohinj poln turistov s celega sveta, bo letošnji 5. Praznik sira in vina zadnjo soboto v avgustu in sicer 25. avgusta 2018, od 15. do 23. ure v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici.

Obiskovalce čaka pester program z degustacijami sira, mlečnih izdelkov in vina ter možnostjo nakupa le teh, okušali bodo lahko specialitete, pripravljene s sirom, otroci bodo lahko uživali v ustvarjalnih delavnicah, za kulturni del programa pa bodo poskrbeli številni pevci, plesalci in folklorne skupine Bohinja. V večernem času bo za zabavo skrbela skupina Obvezna smer.

Cena vstopnice za odrasle znaša 10 evrov, v njej pa je všteta vstopnina in 6 degustacijskih kuponov. Otroci do 16. leta imajo prost vstop.

Začetki bohinjskega sirarstva segajo v 13. stoletje. Razvijali so ga planšarji, ki so v poletnih mesecih svojo živino pasli na bohinjskih planinah. Tam so pridobivali mleko in ga predelovali v mlečne izdelke: maslo, skuto in sir.

Bohinjski sir je eden najbolj prepoznavnih izdelkov Bohinja. V tem smislu ga omenja celo Slovar slovenskega knjižnega jezika. Pod geslom »bohinjski« navaja: bohinjski sir – ementalski sir, izdelan v Bohinju. Tradicionalni bohinjski sir se izdeluje že od leta 1873. Pod vodstvom švicarskega sirarja Tomaža Hitza so ga začeli izdelovati na Bitenjski planini. Od leta 1999 naprej je bohinjski sir zaščitena blagovna znamka.

Skozi zgodovino se je značilen tradicionalen način izdelave bohinjskega sira prilagajal in spreminjal. Današnji bohinjski sir se od klasičnega ementalskega sira razlikuje po zlatorumeni barvi skorje, sliki na prerezu, dimenzijah, času zorenja ter po specifičnem okusu, ki je rahlo pikanten in spominja na orehova jedrca.

QR Code

 

Naslov
Triglavska cesta 60
4264 Bohinjska Bistrica, Slovenija

 

Zemljevid


 

Vsi datumi


  • 25 avgust 2018 15:00 - 23:00
Pretežno sončno

30°C

Celje

Pretežno sončno

Vlažnost: 43%

Veter: 11.27 km/h

  • 18 Avg 2018

    Sončno 30°C 13°C

  • 19 Avg 2018

    Pretežno sončno 28°C 13°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...