radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Folklora v Žalcu

Razni dogodki
Datum: 20 oktober 2018 19:00 - 21:00

V soboto, 20. oktobra 2018, se bo na državnem srečanju v Žalcu predstavil cvet slovenskih odraslih folklornih skupin. Na drugem delu prireditve Le plesat me pelji, ki poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, se bo na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu zvrstilo devet folklornih skupin, ki so se na državno srečanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj. Prireditev bo spremljala tudi strokovna komisija, ki bo najboljšim lahko podelila zlata priznanja s pohvalo v šestih kategorijah, svojega zmagovalca pa bo izbralo tudi občinstvo.

Na drugem delu prireditve Le plesat me pelji 2018 bodo sodelovale naslednje folklorne skupine: Folklorna skupina Metla KTD Miklavž pri Ormožu; Folklorna skupina Tine Rožanc – mladi; Akademska folklorna skupina France Marolt; Folklorna skupina Podkev KTD Miklavž pri Ormožu; Folklorna skupina Ponikve; Mladinska folklorna skupina Mengeš; Folklorna skupina Dragatuš; Folklorna skupina Klas Horjul; Folklorno društvo Gartrož.

Le plesat me pelji je vseslovenska prireditev, na kateri bo sodelovalo devet folklornih skupin, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije ter s tem dokazale svojo inovativnost in kakovost. Letos se je na območnih srečanjih predstavilo okrog 200 odraslih folklornih skupin, 54 pa jih je napredovalo na sedem regijskih srečanj, na katerih so nastope skupin ocenjevali selektorji Tanja Drašler, Klemen Bojanovič in dr. Urša Šivic. Sedemnajst skupin z najbolje ovrednotenimi programi je dobilo možnost nastopiti na državnem srečanju, osem izmed njih jih je poleti že plesalo v Beltincih na prvem delu prireditve Le plesat me pelji.

V Žalcu bo poleg devetih izbranih skupin v spremljevalnem, revialnem programu nastopila še ena letošnjih najboljših folklornih skupin manjšinskih etničnih skupnosti Folklorna skupina Srbskega kulturnega društva Maribor, ter zmagovalni par lanskega, 4. Tekmovanja parov v ljudskih plesih, Jernej Iljaš in Mitja Gajski, KUD Oton Župančič Artiče.

Na odru Doma II. slovenskega tabora v Žalcu bo tako moč videti cvet slovenske folklorne dejavnosti, ki ga bo še posebej pozorno spremljala in ocenjevala strokovna žirija, v sestavi Klavdija Žabot, Evelin Semeši in Daniel Leskovic, ki bo ob koncu prireditve posebej zaslužnim lahko podelila še zlata priznanja s pohvalo v šestih kategorijah (za glasbeno, pevsko in plesno izvedbo, kostumsko podobo, inovativen program in najbolj prepričljivo predstavitev v celoti). Tudi gledalci v dvorani bodo glasovali za svojega favorita oziroma za program skupine, ki jih bo najbolj prepričal – podeljeno bo priznanje za najboljšo predstavitev po izboru občinstva.

Prireditev bo potekala v soboto, 20. oktobra, na odru Doma II. Slovenskega tabora, pričela se bo ob 19.00.

Vstopnina je 5 €. Vstopnice je že mogoče kupiti na spletu (https://zkst-zalec.kupikarto.si/), v TIC Žalec ali uro pred prireditvijo  na blagajni Doma II. slovenskega tabora.

 

(Foto: Janez Eržen)

QR Code

 

Naslov
Šlandrov trg 25, Žalec

 

Vsi datumi


  • 20 oktober 2018 19:00 - 21:00
Pretežno oblačno

18°C

Celje

Pretežno oblačno

Vlažnost: 65%

Veter: 4.83 km/h

  • 19 Okt 2018

    Delno oblačno 18°C 7°C

  • 20 Okt 2018

    Delno oblačno 17°C 5°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...