radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Vasko Atanasovski: Melem

Razni dogodki
Datum: 24 november  2018 20:00 - 22:00

Koncert
Dvorana Union
sobota, 24. november, 20.00
za IZVEN
Vasko Atanasovski, saksofon, flavta; Dejan Lapanja, kitara; Marjan Stanić, bobni, tolkala; gosti: Tamara Jokić, vokal; Žiga Golob, kontrabas; Ariel Vei Atanasovski, violončelo
Cena vstopnic: 13,00 € (predprodaja); 15,00 € (na dan koncerta)

Blagodejno terapijo za ušesa in srce prinaša bogat spored z avtorskimi skladbami Atanasovskega, s priredbami portugalskega fada, izjemne glasbene tradicije, ki sta jo v svet ponesla Amalia Rodrigues in Mariza, ter s starimi pesmimi Sefardov, španskih Judov, v izvirnih priredbah.
Obeta se nepozaben koncertni večer, ki nas bo popeljal po poteh nostalgije, nesrečne ljubezni, neskončne ljubezni, večnega hrepenenja in strasti.
Mednarodno uveljavljen umetnik Vasko Atanasovski, v projektu »Melem«, na sodoben način oživlja svetovne glasbene tradicije. Po izdaji albuma Melem (Založba Pivec, 2017), na katerem poleg standardne zasedbe tria z Dejanom Lapanja in Marjanom Stanićem, sodelujejo številni priznani gosti, kot so: Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov, Simone Zanchini, Jehan Barbur ter Aida Čorbadžić, se zgodba z letošnjim koncertom v dvorani Union v Mariboru in v dvorani SNG Drama Ljubljana širi iz Balkana v svet. Ob bok avtorskim skladbam Atanasovskega, se postavljajo priredbe portugalskega fada, izjemne glasbene tradicije, ki sta jo v svet ponesla med drugimi tudi Amalia Rodriguez in Mariza. Poleg tega bo ansambel izvajal stare sefardske pesmi v izvirnih priredbah. Sefardski oz. španski judje so pustili svoj vpliv v mnogih mediteranskih deželah in za seboj tudi srčekrvno glasbo.
Z »Melem«, kar v prevodu pomeni »zdravilo«, se Atanasovski sprehaja po poteh nostalgije, nesrečne ljubezni, neskončne ljubezni, večnega hrepenenja in strasti.
Saksofonist in skladatelj Vasko Atanasovski, je znan predvsem po sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do mnogih glasbenih stilov. S svojo glasbo, je prekrižaril že veliko sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, sodeloval pa je z imeni kot je Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.
Trio, ki ga ob Vasku tvorita še izjemen kitarist Dejan Lapanja in virtuozni bobnar Marjan Stanić, je že skoraj desetletje delujoča zasedba, ki se v projektu »Melem« posvečajo akustičnim in prefinjenim glasbenim izvedbam. Tokrat pa se jim bodo k muziciranju priključili tudi imenitni gosti: kontrabasist Žiga Golob, violončelist Ariel Vei Atanasovski ter pevka Tamara Jokić.
Tamara Jokić je pevka in skladateljica, rojena leta 1990 v Valjevu, Srbija. Živi v Bostonu (ZDA), kjer trenutno študira na Glasbeni akademiji Berklee in ustvarja lasten izraz v svetovnem glasbenem žanru, v katerem spaja portugalski fado, flamenko, sefardo, bližnjevzhodno, grško in balkansko glasbo. Strastno posvečena sredozemski kulturi, glasbi in jezikom je diplomirala na Filološki fakulteti v Beogradu, kjer je diplomirala iz španščine, portugalščine ter književnosti, preden je nadaljevala kariero in študij na Glasbeni šoli Berklee, kjer je imela priložnost delati s številnimi glasbeniki, kot so Lizz Wright, Vadim Neselovskyi, Paul Winter, Jamie Haddad, Javier Limon itd.
Žiga Golob je dolgoletni sodelavec Atanasovskega, sicer legendaren slovenski kontrabasist, ki je igral že s premnogimi glasbeniki, kot so Vlado Kreslin, Severa Gjurin, Tamara Obrovac in podobni.
Ariel Vei Atanasovski je seveda sin Vaska Atanasovskega ter uspešen mladi violončelist, dijak Konservatorija v Mariboru pri prof. Niku Sajku ter konservatorija v Celovcu pri prof. Igoru Mitroviću. Že od malih nog je dejaven na raznih glasbenih področjih in se lahko pohvali z mnogimi nastopi, mednarodnimi nagradami in prav tako z napisanimi skladbami.

QR Code

 

Naslov
Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor

 

Vsi datumi


 • 24 november  2018 20:00 - 22:00
Delno oblačno

0°C

Celje

Delno oblačno

Vlažnost: 82%

Veter: 8.05 km/h

 • 18 Nov 2018

  Pretežno oblačno 3°C -1°C

 • 19 Nov 2018

  Oblačno 1°C 0°C

Zadnje novice

 • sob nov 17 2018

  Rop pošte v Celju

  Včeraj, nekaj minut čez 18. uro, smo bili obveščeni o ropu pošte na Ulici Frankolovskih žrtev v Celj...
 • sob nov 17 2018

  Poročilo PU Murska Sobota, 17.11.2018

  V preteklem dnevu smo policisti v Pomurju obravnavali šest prometnih nesreč v katerih je bil en udel...
 • pet nov 16 2018

  Je kdo videl Anela?

  Od danes, 16. novembra popoldan, je pogrešan 32-letni Anel Ajkić iz območja Jesenic. Visok je okoli...
 • pet nov 16 2018

  Je kdo videl nesrečo?

  Dne 14.11.2018, ob 12.00 uri, se je v križišču Smetanove in Prežihove ulice v naselju Mariboru na pr...
 • pet nov 16 2018

  Stepli so se

  Ob 2.35 smo bili obveščeni o pretepu v vasi Selce pri Pivki. Vpletenih je bilo več oseb. 24-letni Pi...
 • pet nov 16 2018

  Poročilo PU Nova Gorica, 16.11.2018

  V Ajdovščini (Goriška cesta) se je včeraj, 15. novembra okoli 17. ure, zgodila prometna nesreča II....
 • pet nov 16 2018

  Zaseženih več odtujenih predmetov

  Policisti PP Ajdovščina in kriminalisti SKP PU Nova Gorica so pred nekaj dnevi oz. 5. novembra 2018...
 • pet nov 16 2018

  Je kdo videl nesrečo?

  V Novem mestu, na Belokranjski cesti v Žabji vasi, se je danes zjutraj (petek, 16.11.2018), tik po s...
 • pet nov 16 2018

  Poročilo PU Koper, 16.11.2018

  Popoldan so policisti na avtocesti proti Kopru ustavili osebni avto. Voznik, 26-letnik iz Ljubljane,...
 • pet nov 16 2018

  Poročilo PU Ljubljana, 16.11.2018

  V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 169 klicev za posredovanj...

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...