radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Celjske glasbene večernice

Razni dogodki
Datum: 17 januar 2019 19:30 - 21:00

V celjski Hiši kulture se s koncertom mladih solistov v četrtek, 17. 1., ob 19.30 v veliki dvorani Narodnega doma v Celju začenja drugi del komornega koncertnega cikla Vesperae Musicae (Glasbene večernice, op. p.), ki tudi v tej sezoni nastaja s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Celje. Uvedla ga bosta ena najboljši glasbenih umetnikov mlade generacije – harfistka Lara Hrastnik in violinist Nikola Pajanović, zmagovalca lanskega Tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije. Kot je že v navadi, se bo tudi tokratni glasbeni dogodek začel s predgovorom ob 19 uri, pogovor z gostoma pa bo vodil celjski dirigent Simon Dvoršak. Na programu bodo dela Paganinija, Faureja, Brittna in Hindemitha.

Harfistka Lara Hrastnik se je po zaključeni glasbeni šoli v Celju vpisala na ljubljansko akademijo za glasbo, kjer je zaključila prvo stopnjo šolanja v razredu prof. Mojce Zlobko Vajgl. Trenutno je na študijski izmenjavi na slovitem salzburškem Mozarteumu pri prof. Stephenu Fitzpatricku. Je lavreatka številni nacionalnih in mednarodnih tekmovanj. Na lanskem tekmovanju TEMSIG je prejela vse možne točke, 1. mesto in številna posebna priznanja. Redno koncertira kot solistka in sodeluje s številnimi orkestri, za svoje odlično delo pa je prejela tudi študentsko Prešernovo nagrado.

Violinist Nikola Pajanović je študent 3. letnika Akademije za glasbo Ljubljana, sicer pa zvezda evropskih violinskih tekmovanj – v preteklem letu je tako osvojil 1. nagrado TEMSIGa z vsemi možnimi točkami, zmagal na nacionalnih izborih za tekmovanje Evrovizijskih mladih glasbenikov, ki je avgusta potekalo v škotskem Edinburghu. Tam je nastopil z Škotskim simfoničnim orkestrom, se uvrstil v finale in osvojil 2. nagrado. Bil je tudi polfinalist tekmovanja Menuhin v Ženevi. Je pogost gost tujih in domačih odrov ter orkestrov, veliko sodeluje z Glasbeno mladino ljubljansko, redno se izpopolnjuje pri najboljših svetovnih violinistih in velja za enega najboljših mladih solistov njegove generacije.

V Hiši kulture Celje v januarju pripravljajo še en dogodek – v sklopu performativnega cikla Umetnost v gibanju bo v petek, 18. 1., ob 19.30 v stanovanju na Stanetovi 19 za omejeno število gledalcev uprizoritev predstave Nemoč, ki jo je po motivih H. Bölla in J. Varufakisa za igralca Nika Škerleca dramatiziral Primož Ekart.

QR Code

 

Naslov
Trg celjskih knezov 9, Celje

 

Vsi datumi


  • 17 januar 2019 19:30 - 21:00

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...