radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Madžarski narodni filharmonični orkester

Glasbeni dogodki
Datum: 28 marec 2019 19:30 - 21:00

Dirigent: Zsolt Hamar
Christopher Park, klavir
4. koncert Orkestrskega cikla
Dvorana Union
četrtek, 28. marec, 19.30
za IZVEN in ORKESTRSKI CIKEL
Cena vstopnic: 25,00 €; 23,00 €–upokojenci; 21,00 €–invalidi; 17,00 €–mladina

Spored:
Peter Iljič Čajkovski: Orkestrska suita št. 4, op. 61, »Mozartiana«
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klavir in orkester št. 25 v C-duru, KV 503
Peter Iljič Čajkovski: Simfonija št. 6 v h-molu, op. 74, »Patetična«

Madžarski narodni filharmonični orkester že več kot devetdeset let sodi med najbolj bleščeče glasbene korpuse svoje države. Pod vodstvom izjemnega dirigenta in pianista Zoltána Kocsisa se je orkester povsem prenovil in profiliral kot izredno fleksibilno izvajalsko telo. Skupaj so glasbeniki, ki smo jih leta 2007 lahko slišali tudi pri nas, sistematično in temeljito izvedli tako standardna simfonična dela 18. in 19. stoletja kot tudi velika dela R. Straussa, C. Debussyja, A. Schönberga, M. Ravela in S. Rahmaninova ter novejšo madžarsko glasbo.
Po nenadni Kocsisovi smrti je leta 2016 vodstvo orkestra prevzel Zsolt Hamar. Hamar je ob koncu devetdesetih let s svojim vsestranskim talentom prepričal glasbeni svet na več pomembnih mednarodnih dirigentskih tekmovanjih. Že leta 1997 ga je Kocsis povabil k rednemu sodelovanju z Madžarskim narodnim filharmoničnim orkestrom, nato pa je postal tudi redni dirigent Madžarske državne opere. Hamar je danes eden najbolj iskanih madžarskih dirigentov v tujini, na začetku svoje kariere pa je, denimo, dirigiral celo Mariborski filharmoniji.
Izvrstni madžarski gostje se ne bojijo niti tako slogovno in izrazno zahtevnega sporeda, kot je ta, ki je razpet med čistim klasicizmom in s čustvi nabito zadnjo simfonijo P. I. Čajkovskega, sicer velikega občudovalca W. A. Mozarta.
Pridružil se jim bo Christopher Park, nemški pianist korejskih korenin, ki velja za enega najprepričljivejših pianistov mlajše generacije. Park očara s tehnično suverenostjo, muzikalno zrelostjo in izredno intenzivno kulturo igranja. Te pianistove odlike so prepričale žirije številnih pianističnih tekmovanj, leta 2014 denimo žirijo, ki podeljuje ugledno nagrado Leonarda Bernsteina na festivalu Schleswig-Holstein, pa tudi občinstvo najuglednejših svetovnih koncertnih dvoran.

QR Code

 

Naslov
Ulica kneza Koclja 9, Maribor

 

Vsi datumi


  • 28 marec 2019 19:30 - 21:00

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...