radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Irena Grafenauer s prijatelji

Glasbeni dogodki
Datum: 23 april  2019 19:30 - 21:00

5. koncert Komornega cikla
Dvorana Union
torek, 23. april, 19.30
za IZVEN in KOMORNI CIKEL
Irena Grafenauer, flavta; Mate Bekavac, klarinet; Mairead Hickey, violina; Božena Angelova, violina; Gea Pantner, viola; Jaka Stadler, violončelo; Jošt Lampret, kontrabas; Per Rundberg, klavir; Klaus Jäckle, kitara
Spored: C. Debussy, G. Bizet, J. S. Bach, A. Lourie, O. Messiaen, W. A. Mozart, M. Krečič, E. Schulhoff, A. Roussel, C. M. von Weber, O. Golijov, izbrana poezija in priredbe ljudske glasbe …
Cena vstopnic: 14,00 €; 13,00 € – upokojenci; 11,00 € – invalidi; 8,00 € – mladina

Sapa ljubezni in čarovnija izdiha
Flavtistko Ireno Grafenauer obdaja tančica skrivnosti in žarenje, ki spremlja genialne in nikoli povsem razumljene osebnosti. Njena prisotnost vedno nekako zlato žari, tako kakor flavta, ki ji občutljivo zaupa svojo sapo. Karizmatična glasbenica je pustila sledove tudi na posnetkih, ki jih je ustvarila z glasbenimi sopotniki, in v svojih učencih, ki danes stopajo po njenih stopinjah na najpomembnejše odre sveta. Poleg tega je zunaj glasbenega sveta pokazala, da je umetniška senzibilnost v resnici človeška senzibilnost, ki prežema vse ravni odnosov med ljudmi in svetom. V svojih najdejavnejših letih je bila v sklopu Glasbenega septembra redna gostja tudi pri nas.
Tokratni koncert bo razblinil vso negotovost, kaj dandanes, po tolikih letih odsotnosti iz Maribora, počne Irena Grafenauer.
S klarinetistom Matetom Bekavcem, s katerim umetnica snuje koncert, sta nam zaupala, da lahko pričakujemo »koncertno popotovanje skozi prostor in čas«,
s flavto, dihom in izdihom v glavni vlogi. Vsak izmed nas je obdarjen z določenim številom dihov in izdihov v življenju. Ta dar ljudje izkoriščamo na različne načine, bolj ali manj ozaveščeno. Pri tem pa je prav dih naša moč. Skozenj lahko zaužijemo in podarimo sebi in morda še komu esenco življenja.
V rokah glasbenika pihalca zazveni tudi kos lesa, veje ali kovine. In prav izdih je tisti, ki iz surove materije izvabi božanske zvoke. Zvok pihalnega inštrumenta nosi v sebi posebno moč. Ta je bila v zgodovini uporabljana v razne namene, od klica k borbi do povsem rahločutnih preizkušenj. Te moči so se naši predhodniki dobro zavedali.
Zven piščali so tudi prepovedali ali pa se bali, da bo s svojo lepoto priklical device in jih zapeljal v skušnjave. Ta koncert bo posvečen flavti, njenim predhodnicam in sorodnicam z vseh koncev sveta. Posvečen pa bo tudi zvočni čarovniji, ki nas lahko popelje v nerealne svetove, polne čudežev, s pomočjo katerih spoznavamo bistvo svojega zavedanja in reflektiramo duhovna ter moralna vprašanja.
Ta koncert bo poklon moči, ki jo nosijo v sebi človeški dih in pihalna glasbila.

QR Code

 

Naslov
Ulica kneza Koclja 9, Maribor

 

Vsi datumi


  • 23 april  2019 19:30 - 21:00

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...