radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Pod Celjskim stropom

Razni dogodki
Datum: 16 maj 2019 19:30 - 21:00

Violinist, skladatelj in pedagog Leopold Mozart (1719-1787) je ponudil navdih zaključnemu koncertu letošnje sezone Glasbenih večernic celjske Hiše kulture. V četrtek, 16. 5., se bo ob 19.30 v dvorani pod Celjskim stropom v Pokrajinskem muzeju Celje začel koncert z deli L. Mozarta in njegovih sodobnikov, ki jih bo izvedel Komorni ansambel Hiše kulture Celje. V njem bodo ob umetniškem vodji, violinistu Mateju Haasu, zaigrali še violinistka Maša Mareš Ritlop, violist Nejc Mikolič in violončelist Sebastjan Bertoncelj. Predgovor h koncertu se bo začel v dvorani z eno najslavnejših evropskih manierističnih stropnih poslikav ob 19. uri.

Leopold Mozart je bil pomembna osebnost v takrat glasbeno razvitem Salzburgu. Nikoli mu ni uspel preboj med velikane svetovne kompozicije, je pa nedvomno pustil velik pečat – bil je učitelj svojega sina, morda najslavnejšega skladatelja vseh časov, Wolfganga Amadeusa Mozarta ter avtor knjige o temeljnih principih igranja violine, ki strokovnjakom za historično izvajalsko prakso še danes služi kot najpomembnejše izhodišče za preučevanje pristopa h glasbenemu poustvarjanju v 18. stoletju. S preučevanjem zgodovinskih izvajalskih pristopov se ukvarja tudi umetniški vodja posebej za ta koncert sestavljenega ansambla. Violinist Matej Haas, koncertni mojster Salzburške filharmonije in asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, je izbral najvidnejše Leopoldove skladbe in jih na sporedu umestil med skladbe Leopoldovih sodobnikov ter mojstrovin njegovega sina, na katere je najmočneje vplival. Koncert bo tako ponudil edinstven vpogled v glasbeno življenje ene od glasbenih prestolnic poznega baroka in zgodnjega klasicizma.

Z dogodkom se zaključuje 7. sezona cikla Vesperae Musicae, ki ga v Hiši kulture Celje namenjajo komorni glasbi. Letošnja sezona je bila uspešna saj so na skupno 8 koncertih tujih in domačih glasbenih zasedb našteli skoraj 1000 obiskovalcev. Vztrajno se povečuje tudi delež abonentov in mladega občinstva, h čemur je na vsak način pripomogel tudi nov program Ambasador kulture, ki ga pripravljajo v sodelovanju s celjskimi organizatorji kulturnih dogodkov. Umetniški vodja cikla, dirigent Simon Dvoršak, obenem napoveduje tudi zanimivo sezono 2019/2020, ki se bo začela s koncertom del mladega celjskega skladatelja Leona Firšta 19. 9. 2020.

QR Code

 

Naslov
Trg celjskih knezov 8, Celje

 

Vsi datumi


  • 16 maj 2019 19:30 - 21:00

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...