radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Kolarstvo - Umetnost izdelovanja koles

Razni dogodki
Datum: 12 junij 2019 18:00 - 19:00

Tržič je stoletja slovel po različnih obrteh, to tradicijo ohranja Tržiški muzej, ki je za njihovo predstavitev lani prejel Valvasorjevo nagrado. V preteklih petih letih je v Pollakovi kajži prenovil stalne razstave čevljarstva, usnjarstva in tekstila ter odprl Slovenski smučarski muzej.

V sredo, 12. junija 2019, bo ob 18. uri v Kurnikovi hiši odprta nova stalna razstava kolarstva, ki predstavlja eno nekdaj pomembnih tržiških obrti. Z izdelovanjem koles, vozov, kočij in drugega sta se ukvarjala tudi Vojteh in Fortunat Kurnik. Nova stalna razstava ponuja vpogled v kolarsko delavnico in razkriva s postopki izdelave in izdelki povezane zanimivosti.

V Kurnikovi hiši, ki predstavlja biser tržiške trške arhitekture, se je rodil pesnik in zbiratelj ljudskega blaga Vojteh Kurnik (1826–1886), ki je bil po poklicu kolar. Kolarja sta bila njegov oče in starejši brat Fortunat, z obdelovanjem lesa pa je se ukvarjal tudi Fortunatov sin Luka, ki je bil mizar.

Na novi stalni razstavi si bo mogoče ogledati kolarsko delavnico, predstavili bomo kolarske izdelke – predvsem kolesa in vozove. Tržiški kolarji so bili nekdaj pomembni zaradi prometne poti čez Ljubelj, pozneje so se ukvarjali z izdelavo smuči, velikonočnih ragelj in drugega. Skupaj z novo razstavo v muzeju pripravljamo posebne programe za otroke in odrasle, s katerimi k obisku vabimo Tržičane in goste od drugod, ki želijo urico ali dve preživeti v prijetnem domačijskem vzdušju ob svetlobi ognja in vonju po dimu in tržiški fliki, ki drugod ne more biti bolj slastno pečena.

PREDSTAVLJANJE VSEBIN
Osnovo predstavlja več deset razstavljenih predmetov, ki govorijo zgodbe o preteklem delu kolarjev. Prenova predstavlja nadaljevanje prizadevanj, da bi Tržiški muzej obiskovalcem prijazno, aktualno, strokovno in skladno s sodobnimi muzeološkimi spoznanji predstavljal dediščino, na kateri se je in se razvija identiteta Tržičanov. Zato v muzejsko predstavitev ob predmetih, besednih opisih in likovnih pričevanjih vključujemo interaktivne dejavnosti, s pomočjo katerih se je mogoče z dediščino srečevati na zabaven in hkrati strokoven način. Tako je na razstavi mogoče spoznati kolo v različnih fazah izdelave, kolesa različnih velikosti in namembnosti, ogledati si je mogoče podobe in miniature različnih vozov in kočij (lojtrnik, gozdarski voz, tajsel, parizar, gik, žlefe, cizo …), preizkusiti je mogoče velikonočno ragljo ipd. V razstavo so vključene ilustracije, delo izjemnega ilustratorja Jureta Engelsbergerja, ki še dodatno oživijo to starodavno obrt.

QR Code

 

Naslov
Kurnikova pot 2, Tržič

 

Vsi datumi


  • 12 junij 2019 18:00 - 19:00

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...