radio tomi predvajalnik

Šuštarska nedelja!

Razni dogodki
Datum: 31 avgust 2019 - 01 september  2019

1. septembra 2019 bo v Tržiču potekala tradicionalna Šuštarska nedelja, na kateri bo mogoče od blizu spoznati in doživeti čevljarsko in drugo obrtno dediščino. Praznovanje se bo začelo v soboto, 31. avgusta z večernim koncertom skupin Big Foot Mama in Joške v'n ter zaključilo v nedeljo, 1. septembra s sejmom in številnimi spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle. Obljubljamo bogat program, ob katerem bo čevljarsko dediščino mogoče spoznati in jo v številnih delavnicah in interaktivnih vsebinah tudi doživeti.

Program letošnje Šuštarske nedelje ponovno daje poudarek čevljarski dediščini, ki je odločilno zaznamovala mesto in ljudi. Nedeljski program, ki bo potekal na številnih lokacijah, bodo z nastopi popestrila tržiška in druga kulturna društva. Na stojnicah bodo svoje izdelke ponujali tržiški in drugi čevljarji, izdelovalci usnjenih izdelkov in drugi obrtniki. Rokodelstva, ki so nekdaj napolnjevala Tržič, bodo predstavljena s praktičnimi prikazi.

Letos bomo ponudbo obogatili tudi na področju kulinarike in po vzoru različnih mest po Sloveniji tudi v Tržiču organizirali kulinarični festival pod imenom Tok’ okusn.

Za bogat program, ki izpostavlja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel Tržiški muzej. V njem pripravljajo vrsto aktivnosti, v katerih bodo obiskovalcem različnih starosti na zanimiv način predstavil čevljarsko in drugo dediščino. Po stalni razstavi Tržiški šuštarji bodo potekali vodeni ogledi, ogledati si bo mogoče tudi stalne razstave Usnje vseh barv, Klobčič in nit, stari modni hit in razstavo Slovenskega smučarskega muzeja.

Otrokom bo namenjena detektivska pot - Pot radovednega čeveljčka, pred Pollakovo kajžo Tržiškega muzeja se boste lahko posladkali s šmornom.

Razstava z naslovom Slovo od Peka bo odprta v Galeriji Atrij, kjer bo predstavljena zgodovina Peka. V njem so v najboljših letih izdelali in prodali toliko čevljev, da bi, če bi jih postavili drugega pred drugega, Tržič povezali z Moskvo, zaposloval je več kot 5.000 ljudi. Leta 2016 je šel Peko v stečaj. Razstava predstavlja njegovo zlato dobo in prežitke, ki nas nanjo spominjajo. V nedeljo, 1. septembra bo skozi cel dan organizirano vodenje po razstavi v spremstvu kustosa.

V Kurnikovi hiši, v kateri se je rodil znan tržiški pesnik in zbiralec izročila Vojteh Kurnik (1826–1886) in je najstarejša stavba v Tržiču, je letos odprta nova stalna razstava kolarstva z naslovom Kolo se vrti, ko prenaša tovor in ljudi, po kateri bo potekal voden ogled. Pred hišo si bo mogoče ogledati izdelovanje koles in kočij, udeležili se boste lahko ustvarjalnih delavnic, namenjenih otrokom, starim od 7 do 12 let. V krušni peči si boste lahko spekli svojo tržiško fliko.

V kulturno-zabavnem programu na kulturnem odru vas bodo tržiški kulturniki popeljali po zanimivostih iz tržiške čevljarske tradicije. Ob ljudskih pesmih, plesih in vižah ter ob odlomkih frejšprehunge – dogodka, na katerem so čevljarske vajence sprejeli med pomočnike – boste spoznavali življenje čevljarjev, kakršnega se danes ljudje le še spominjajo.

Sodelovali bodo:

  • Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Karavanke,
  • Pevke Kulturnega društva Karavanke,
  • Pevci Kulturnega društva Jerbas,
  • Godci Kulturnega društva Jerbas,
  • Plesalke univerze za tretje življenjsko obdobje,
  • Kulturno društvo Kruh Križe.

Program bosta povezovala David Ahačič in Jana Kus.

Na glavnem odru bodo za dobro vzdušje tekom celega dne skrbeli ansambli Kumske punce, Extra kvintet, Mali Oglasi Band in Ansambel Opoj.

QR Code

 

Naslov
Tržič

 

Vsi datumi


  • Od 31 avgust 2019 do 01 september  2019
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran