radio tomi predvajalnik

 

Vzhodno-zahodni komorni orkester

Glasbeni dogodki
vzhodno_zahodni_komorni_orkester
Datum: 19 oktober 2021 19:30 - 21:00

Rostislav Krimer, dirigent
Julian Rachlin, violina
2. koncert Orkestrskega cikla
Dvorana Union
torek, 19. oktober, 19.30
za IZVEN in ORKESTRSKI CIKEL
Cena vstopnic: 25,00 €; 23,00 € (upokojenci(; 21,00 € (študenti, invalidi)

Spored:
Peter Iljič Čajkovski: Serenada za godalni orkester v C-duru, op. 48
Fazil Say: Premaknjena hiša za klavir in godalni orkester, op. 72c (2017)
***
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klavir in orkester št. 12 v A-duru, KV 414
Mieczysław Weinberg: Komorna simfonija št. 2, op. 147

Z Vzhodno-zahodnim komornim orkestrom imamo čast gostiti še eno zasedbo glasbenikov, ki vrhunsko glasbeno izvedbo povezuje s prepričanjem, da lahko s svojim delovanjem vplivajo ne le na koncertno krajino, temveč na celotno družbeno klimo ter prispevajo k vsaj malce prijaznejšemu svetu.
V orkestru s sedežem v Minsku so zbrani vrhunski glasbeniki Vzhoda in Zahoda – solisti in vodilni orkestrski glasbeniki iz Belorusije, Češke, Francije, Gruzije, Nemčije, Estonije, Japonske, Izraela, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Rusije in Ukrajine. Glasbenike druži prepričanje, da ima glasba moč povezovanja ljudi in preseganja političnih zamejitev. Njihov cilj je krepiti vezi in kulturno sodelovanje med vzhodno in zahodno Evropo ter svetom. Po glasbeni plati orkestra ne odlikuje le izjemni nabor glasbenikov, temveč tudi prefinjena glasbila, med katerimi so godala delavnic Guarneri-del-Gesuja, Guadagninija in Stradivarija. Ta nevsakdanja kombinacija prispeva k prepoznavnemu zvenu orkestra.
Orkester je leta 2015 ustanovil pianist in dirigent Rostislav Krimer, ki ga uspešna sodelovanja povezujejo z velikani, kot so Gidon Kremer, Maksim Vengerov, Viktor Tretjakov, Mario Brunello in Julian Rachlin. V žarišču tokratnega sodelovanja bo enkratna glasbena pojava na koncertih zahodne klasične glasbe, turški pianist in skladatelj Fazil Say, ki s svojim izjemnim klavirskim in skladateljskim darom navdušuje občinstvo in kritike tako Vzhoda kot Zahoda. To dosega z nastopi, ki so povsem drugačni od uveljavljenih: sproščeni so, neposredni, razburljivi. Bistveni del njegovih koncertov je izvajanje lastnih skladb in improvizacija, kar je izjemna redkost v koncertni praksi moderne klasične glasbe.
Tudi koncert v Mariboru bo predstavil Sayevo značilno kombinacijo briljantno interpretirane klasike in izvedbe njegove nove glasbe.

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Ulica kneza Koclja 9, Maribor

 

Vsi datumi


  • 19 oktober 2021 19:30 - 21:00
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran