radio tomi predvajalnik

 

Festival INDIGO: Masovna hipnoza

Razni dogodki
festival_indigo
Datum: 15 oktober 2021 15:00 - 23:00

Letošnja, že šesta edicija festivala Indigo ima pomenljiv naslov – Masovna hipnoza.

Čas pandemije je pretresel svet in ga dodobra spremenil. Ob tem so antagonizmi in problemi, s katerimi se soočamo, ostali. Še več, njihova razdiralna moč se potencira. Neoliberalni konstrukti, populizmi, ideologije, za katere smo mislili, da so izginile, se razraščajo. Podnebne spremembe uravnavajo naš vsakdan. Laži in neresnice so zavzele digitalne medije. Skratka, konglomerat »neuravnovešenih« dogodkov in ljudi spreminja svet, ki smo ga bili vajeni. Ne da bi se zavedali, drvimo v masovno hipnozo stanja otopelosti – ne da bi vedeli, kdo jo sproža, vodi, lahko bi celo rekli orkestrira, zavestno ali nezavedno.

V času festivala bodo poskušali sprožiti kar nekaj vprašanj in odgovorov, ki bremenijo naš vsakdan, ter detektirati vzročne povezave, ki so privedle v to stanje. Na novi lokaciji festivala, v novoodprti Cukrarni, bo na voljo infrastruktura, ki nam bo omogočila, da s pomočjo predavanj, pogovorov, glasbenih dogodkov … razpremo pogled na probleme, ki smo jim priča, in jih poskušamo zajeti na malo drugačen način, kot smo vajeni.

PROGRAM FESTIVALA

15.00–21.00
Caffeine Hours 2021

Sejem knjige umetnika in druženje ob lepih knjigah: srečanje lokalnih oblikovalcev, ilustratorjev, fotografov, umetnikov, ustvarjalcev, neodvisnih in mikro založnikov.
Razstavljavci: Occasional Papers, Le Raclet, Fukt Magazine, Look Back and Laugh, Riso Paradiso, Urška Alič, Stripburger, 36 Mountains, Komikaze, Tadej Vaukman, Nevena Aleksovski, Marko Gavez, Lealudvik, PrivatePrint, Podmladek, Sreda v sredo, Angry Bat, Beli sladoled, Lucija Rosc, Jaka Vatovec, Kela

16.00
Ariane Spanier
Prezentacija

Ariane Spanier je grafična oblikovalka, ki deluje v Berlinu. Večinoma deluje v poljih umetnosti in kulture, oblikuje pa tako tiskovine kot digitalne vsebine.
Z ljubeznijo do drzne tipografije, igrivosti in gibkosti oblikuje knjige, plakate, ilustracije, identitete ali animacije za naročnike, kot so založba Phaidon, Muzej sodobne umetnosti Skopje, Muzej umetnosti v Yokohami, Kunsthalle Kiel, orkester Narodnega teatra v Mannheimu in mnoge druge.
Ariane je tudi umetniška direktorica in sourednica revije Fukt, letne publikacije o sodobni risbi. Njeno delo je bilo objavljeno v časnikih Washington Post, Time in The New York Times Magazine, pa tudi nemški reviji Greenpeace.
Ariane bo predstavila vse prednosti in slabosti poklica grafičnega oblikovalca ter urednikovanja neodvisne revije in razkrila, zakaj počenja to, kar počenja.

17.00
Sara De Bondt
Prezentacija

Sara De Bondt je grafična oblikovalka iz Belgije, ki dopušča, da oblikovanje in umetnost govorita sami zase.
Sara želi, da bi njeno oblikovanje predvsem podpiralo in ne iskalo pozornosti, s tem pa prispevalo k jasnosti sporočila. Delala je na širokem naboru projektov za mednarodne institucije, kot so Guggenheim, WIELS, Tate, ICA, V&A, Artissima, Kunsthal Charlottenborg, Hayward Publishing in Camden Arts Centre. Sara je delovala kot tutorka na Central Saint Martins v Londonu, Royal College of Art v Londonu in KASK v Gentu.
Sara De Bondt je svoj neodvisni studio za grafično oblikovanje ustanovila leta 2004. Skupaj z možem Anthonyjem Hudekom vodi založniško hišo Occasional Papers. Ustanovljena je bila leta 2008 in je neprofitna založniška hiša za dostopne knjige, posvečene zgodovini arhitekture, umetnosti, oblikovanja, filma in literature.

18.00
Mark Fisher in naš sedanji trenutek: Ali alternativa še vedno ne obstaja?
Nina Power in Mladen Dolar v pogovoru z Gregorjem Modrom

Več kot desetletje je minilo od izida knjige Marka Fisherja Kapitalistični realizem pri Zero books, ob prvi slovenski izdaji (Maska, 2021) pa bomo ponovno prevprašali nekaj njenih osrednjih trditev.
Najprej, kako se trenutna globalna zdravstvena kriza vključuje v Fisherjevo tezo o kulturnem in političnem sprejemanju kapitalizma? Naslovili in ovrednotili bomo tudi njegovo diagnozo birokratskega delovanja kapitalizma na univerzah in znotraj korporativnega vsakdana. Nazadnje pa bomo ob komentarju izida nedavnih volitev v Nemčiji in Avstriji, pa tudi sporadičnih uspehov emancipacijskih gibanj, poiskali odgovor na Fisherjevo osrednje vprašanje: ali še vedno ni alternative?

Nina Power je pisateljica in filozofinja. Poučuje na več institucijah, med drugim na The Mary Ward Centre, GCAS College Dublin in IndieThinkers.
Mladen Dolar je eden izmed ustanoviteljev "ljubljanske lacanovske šole" in profesor filozofije na Univerzi v Ljubljani.
Gregor Moder je filozof in nekdanji performer. Zaposlen je kot višji znanstveni sodelavec na Univerzi v Ljubljani.

20.00
Sujevera
Koncert

Nekonvencionalni kvartet Sujevera sestavljajo Nina Orlić (Kikimore), Barbara Poček (Kikimore), Urška Preis (rouge-ah) in Luka Seliškar (PRSA). Ne mečejo soli čez svojo levo ramo pred nastopi. Vsekakor pa s svojo glasbo ustvarjajo občutek magičnega in mističnega.

Prvič so skupaj začeli ustvarjati oktobra 2020, ko jih je rouge-ah povabila k rezidenci Dvocikel v Layerjevi hiši Kranj. Stari znanci iz različnih glasbenih krogov so se priklopili na štrom in začeli ustvarjati, plastiti in se spogledovati z različnimi tehnikami improvizacije. Tako v njihovem trenutnem naboru glasbil najdemo vse od DIY instrumentov Barbare in Nine, Urškine harfe, različnih efektov in zvočil do Lukovih dromljanj in zvočnih manipulacij. Spretno jih prepletajo v improvizirani, večplastni kompoziciji, ki odseva njihovo ljubezen do ušesu dražljivih in nenavadno zvenečih zvokov. Njihovi nastopi temeljijo na vnaprej dogovorjenih glasbenih gradnikih, ki služijo kot osnova kompoziciji, znotraj katere pa ostaja dovolj prostora za individualni izraz vsake_ga člana_ice in se gibljejo med t. i. eksperimentalnimi, abstraktnimi ali hrupnimi zvočnimi izrazi, temačnimi ambientalnimi nizanji z elektronsko glasbeno tehnologijo ter elektroakustično modulacijo in hrupno improvizacijo.

Z loopanjem, moduliranjem, distorzijo, ritmičnim poigravanjem, dromljanjem, noisom in vsem vmes nas podvržejo glasbenim vragolijam, ki poslušalca zazibajo v mitologije hrupa.

Sujevera: kvazireligiozno prepričanje, da so dogodki v prihodnosti odvisni od izvedbe določenih magičnih dejanj. Je verovanje v zle duhove, nadnaravne sile in usodo. Je režim kdaj početi prav določene rituale, ki bodo preprečili slab rezultat prihodnosti posameznika_ce.

21.00
Mouse on Mars
Koncert

Mouse on Mars, berlinski dvojec, ki ga sestavljata Jan St. Werner in Andi Toma, se elektronske glasbe loteva z nenasitno radovednostjo in izjemno domiselnostjo. Duo deluje v svoji edinstveni orbiti znotraj megličastega ehosistema plesne glasbe, njune hipernatančne produkcije so izvirne in prelomne, vedno pa vsebujejo značilno igrivo eksperimentiranje. Z nežanrsko uporabo najsodobnejših tehnologij sta dosegla, da vsak njun album zveni presenetljivo moderno, kar je še posebej nenavadno, če pomislimo na to, da glasbo ustvarjata že 25 let.

22.00
DJ Božo & Sladki greh

DJ Božo in Sladki greh vas bosta s svojim glasbenim izborom prebudila iz masovne hipnoze.

Festival ima brezplačen vstop.

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Poljanski nasip 40, Ljubljana

 

Vsi datumi


  • 15 oktober 2021 15:00 - 23:00
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran