radio tomi predvajalnik

 

Festival INDIGO: Masovna hipnoza

Razni dogodki
festival_indigo
Datum: 14 oktober 2021 15:00 - 23:59

Letošnja, že šesta edicija festivala Indigo ima pomenljiv naslov – Masovna hipnoza.

Čas pandemije je pretresel svet in ga dodobra spremenil. Ob tem so antagonizmi in problemi, s katerimi se soočamo, ostali. Še več, njihova razdiralna moč se potencira. Neoliberalni konstrukti, populizmi, ideologije, za katere smo mislili, da so izginile, se razraščajo. Podnebne spremembe uravnavajo naš vsakdan. Laži in neresnice so zavzele digitalne medije. Skratka, konglomerat »neuravnovešenih« dogodkov in ljudi spreminja svet, ki smo ga bili vajeni. Ne da bi se zavedali, drvimo v masovno hipnozo stanja otopelosti – ne da bi vedeli, kdo jo sproža, vodi, lahko bi celo rekli orkestrira, zavestno ali nezavedno.

V času festivala bodo poskušali sprožiti kar nekaj vprašanj in odgovorov, ki bremenijo naš vsakdan, ter detektirati vzročne povezave, ki so privedle v to stanje. Na novi lokaciji festivala, v novoodprti Cukrarni, bo na voljo infrastruktura, ki nam bo omogočila, da s pomočjo predavanj, pogovorov, glasbenih dogodkov … razpremo pogled na probleme, ki smo jim priča, in jih poskušamo zajeti na malo drugačen način, kot smo vajeni.

PROGRAM FESTIVALA

15.00–21.00
Caffeine Hours 2021

Sejem knjige umetnika in druženje ob lepih knjigah: srečanje lokalnih oblikovalcev, ilustratorjev, fotografov, umetnikov, ustvarjalcev, neodvisnih in mikro založnikov.
Razstavljavci: Occasional Papers, Le Raclet, Fukt Magazine, Look Back and Laugh, Riso Paradiso, Urška Alič, Stripburger, 36 Mountains, Komikaze, Tadej Vaukman, Nevena Aleksovski, Marko Gavez, Lealudvik, PrivatePrint, Podmladek, Sreda v sredo, Angry Bat, Beli sladoled, Lucija Rosc, Jaka Vatovec, Kela

16.00
Primož Zorko
Prezentacija

Primož Zorko je samostojni umetnik, fotograf in oblikovalec, ki deluje na področju komercialnih in umetniških projektov.
Leta 2020 je bil prejemnik umetniške rezidence Ministrstva za kulturo RS v New Yorku, za svoje delo pa je bil med drugim nagrajen z Brumnovo nagrado ter nagrado Type Directors Club-a, TDC65. Razstavljal je na samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu, med drugim v Barceloni (MACBA, DHUB, Mutuo Centro de Arte itd.), Benetkah (Beneški bienale - Fondazione Querini Stampalia), Moskvi (Central House of Artists), Hamburgu (Affenfaust Galerie), New Yorku (The Cooper Union, OTS3), Toyami (The Museum of Modern Art), Londonu (Doomed Gallery Dalston itd.), Dunaju (Künstlerhaus Vienna), Baslu (Museum Tinguely), Atenah (E.Δ.Ω.), Beogradu (Oktobarski Salon, CZKD, Ulična galerija itd.), Bilbau (Bellaza Gallery), Rimu (001 Gallery), Portlandu (Disjecta Gallery) Amsterdamu (Waag Society) in Zagrebu (MUO).

16.30
Marko Drpić (tipoRenesansa)
Prezentacija

tipoRenesansa je neprofitni studio za tipografijo in tiskarsko dediščino, ki ga je leta 2010 ustanovil grafični oblikovalce in kaligraf Marko Drpić z Majo Licul.
V tem majhnem studiu za visoki tisk se vse vrti okoli približno šestdeset let starih tiskarskih tehnik in opreme: svinčenih črk, lesenih črk za plakate in plastičnih iz dolgo pozabljene Vzhodne Nemčije.
tipoRenesansa organizira dogodke in delavnice, s katerimi si prizadevajo oživljati zanimane za tisk premičnega tipa, ki ga je skoraj povsem nadomestila digitalna tehnologija.

17.00
Le Raclet
Prezentacija

Le Raclet je neodvisni studio za sitotisk in založnik, ki se nahaja v srcu berlinskega Kreuzberga, osredotoča se predvsem na visoko umetnost in vrhunski sitotisk na papir in druge materiale.
Vse od svojega začetka si La Raclet prizadeva za konsistentno kakovostno sodelovanje z umetniki, ilustratorji, oblikovalci, ustvarjalci, majhnimi in velikimi galerijami ter stremi k najkakovostnejšemu ročno izdelanemu sitotisku na vodni osnovi, tiskanemu na papir in raznolike površine, kot so les, steklo in kovina.

17.30
Ranko Novak in Peter Skalar

Prezentacija
Ranko Novak je znan predvsem kot grafični oblikovalec, ki je že v 80. letih poskrbel za številne emblematične grafične podobe revij (Časopis za kritiko znanosti, Piranesi ...), knjig in plakatov, kasneje tudi dveh največjih slovenskih časopisov, Delo in Dnevnik.
Leta 1980 je bil soustanovitelj Studia Znak (v njem so imeli vodilne vloge Novak, Miljenko Licul in fotograf Milan Pajk) in leta 1988 združenja Art Directors Club Ljubljana. Je eden vodilnih grafičnih oblikovalcev v Sloveniji z izjemnim občutkom za skladnost tipografij, barvnih poudarkov drobnih iskrivosti v oblikovanju knjig, časopisov in plakatov.
Leta 1985 je za dosežke na področju grafičnega oblikovanja prejel nagrado Prešernovega sklada.

Peter Skalar je soustanovitelj Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij na ALUO, združenja Art Directors Club Ljubljana in Fundacije Brumen.
V sedemdesetih letih je pomagal uveljaviti modernistično vizualno govorico in jo razvil v sistematičen pristop oblikovanja predvsem za zahtevnejše in kompleksne oblikovne rešitve. Njegov najbolj znan naročnik je Ljubljanska banka, za katero oblikoval celostno grafično podobo.
Leta 1977 je prejel Prešernovo nagrado, leta 2011 pa mu je Društvo oblikovalcev Slovenije podelilo nagrado za življenjsko delo.

18.00
Jan St. Werner & Andi Toma v pogovoru z Brandonom Rosenbluthom
Pogovor

Z Janom St. Wernerjem in Andijem Tomo iz dua Mouse on Mars se bo pogovarjal Brandon Rosenbluth, glasbenik in DJ, ki od leta 2011 dela v berlinski glasbeni agenciji Littlebig Music Agency.
Berlinski duo Mouse on Mars se elektronske glasbe loteva z nenasitno radovednostjo in izjemno domiselnostjo. Duo deluje v svoji edinstveni orbiti znotraj megličastega ehosistema plesne glasbe, njune hipernatančne produkcije so izvirne in prelomne, vedno pa vsebujejo značilno igrivo eksperimentiranje. Z nežanrsko uporabo najsodobnejših tehnologij sta dosegla, da vsak njun album zveni presenetljivo moderno, kar je še posebej nenavadno, če pomislimo na to, da glasbo ustvarjata že 25 let.

20.00
Kali Malone predstavlja »Does Spring Hide Its Joy« z Lucy Railton in Stephenom O’Malleyjem
Koncert

Does Spring Hide Its Joy je hipnotična skladba komponistke Kali Malone, pri kateri sodeluje z glasbenikoma Stephenom O’Malleyjem in Lucy Railton. Njihova glasba je študija globokega poslušanja in nelinearne časovne kompozicije s povečanim poudarkom na septimalni naravni intonaciji in interferenčnih ritmičnih vzorcih.
Kali Malone je ameriško švedska komponistka in glasbenica, ki živi v Stockholmu. V svojih kompozicijah uporablja posebne uglaševalne sisteme v minimalistični strukturi za orgle, zbor, komorne ansamble in elektroakustične formate. Glasba Kali Malone ima bogato harmonično teksturo s sintetično in akustično instrumentacijo v ponavljajočih se in podaljšanih intervalih. Glasba izžareva izrazite čustvene, dinamične, afektivne odtenke, ki ponujajo osupljivo globino fokusa.Kali Malone: sinusni valovi
Stephen O’Malley: električna kitara
Lucy Railton: violončelo

22.00
TUUM
DJ set

TUUM je Brandon Rosenbluth, polovica šamanskega elektronskega para Shaddah Tuum in soustanovitelj berlinskega avant label kolektiva Portals Editions. Ne glede na to, ali TUUM čara s svojimi miksi za Secret Thirteen, Electronic Explorations, radio.syg.ma, NOODS in HKCR ali pa v živo iz kluba Berghain v zapuščene železniške tunele v Erevanu, njegovi nastopi so vedno popoln potop v alternativne resničnosti zvoka in telesa/uma. Psihonavti dobrodošli.

Festival ima brezplačen vstop.

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Poljanski nasip 40, Ljubljana

 

Vsi datumi


  • 14 oktober 2021 15:00 - 23:59
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran