radio tomi predvajalnik

 

Švedski komorni orkester

Glasbeni dogodki
svedski_komorni_orkester
Datum: 28 januar 2022 19:30 - 21:00

Martin Fröst, vodja in klarinet
Mojca Erdmann, sopran
5. koncert Orkestrskega cikla
Dvorana Union
petek, 28. januar, 19.30
za IZVEN in ORKESTRSKI CIKEL
Cena vstopnic: 25,00 €; 23,00 € (upokojenci); 21,00 € (študenti, invalidi)

Spored: »Mozart v Pragi«
Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura k operi Don Giovanni, KV 527
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klarinet in orkester v A-duru, KV 622
***
Wolfgang Amadeus Mozart: Prizor za sopran »Bella mia fiamma ... Resta, o cara«, KV 528
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 38 v D-duru, KV 504, »Praška«

V dobi globalizirane mednarodne orkestrske scene ter hitrih izmenjav med glasbeniki je to, da mladi orkester zablesti z edinstvenim in prepoznavnim zvenom, zavidljiv dosežek. Tako je prepričal leta 1995 ustanovljeni Švedski komorni orkester, skupina nekaj manj kot štiridesetih medsebojno tesno povezanih članov. S Thomasom Dausgaardom, ki je orkester vodil od leta 1997, so osvojili svet – na nastopih v ZDA, na Japonskem, na vodilnih prizoriščih Londona, Hamburga, Münchna in Dunaja, na Salzburškem festivalu, Festivalu Reingau in BBC Proms so prepričali najzahtevnejše poslušalce in si priborili mesto najbolj iskanih evropskih orkestrov.
Leta 2019 je vodstvo orkestra prevzel sloviti švedski klarinetist Martin Fröst, ki se vedno bolj uveljavlja tudi kot dirigent. Glasbenik, ki smo ga v Mariboru že imeli priložnost spoznati kot izjemnega klarinetista, nam bo svojo glasbeno pronicljivost razgrnil kot dirigent Mozartove glasbe.

S Švedskim komornim orkestrom in Mozartovo glasbo se je podal na obsežno glasbeno popotovanje – z nizom koncertov se Fröst in glasbeniki želijo poglobiti v skladbe, ki jih je Mozart napisal za nastope na svojih številnih potovanjih.
Pričujoči koncert bo posvečen Mozartovemu obisku Prage.

Še nekaj je orkestru pri srcu, in sicer zavest o ohranjanju okolja. Ta turneja bo njegova prva obsežna »zelena« turneja, med katero se bodo glasbeniki posluževali izključno evropskih železniških povezav.

Orkestru se bo pridružila zvezdniška sopranistka Mojca Erdmann, ki navdušuje v dunajskem Glasbenem združenju, Bavarski državni operi, Državni operi Unter den Linden v Berlinu in na odru Metropolitanske opere v New Yorku. Nemška sopranistka s slovenskim imenom (njena mati prihaja iz Ljubljane) izvaja izredno širok repertoar, ki sega od baročne glasbe do novih del uglednih skladateljev, ki ji posvečajo svoja dela. Z izvedbo Mozartovega koncertnega prizora bo njen bleščeče gibljivi glas končno zasijal tudi pri nas.

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Ulica kneza Koclja 9, Maribor

 

Vsi datumi


  • 28 januar 2022 19:30 - 21:00
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran