radio tomi predvajalnik

Edward Clug: Faust

Razni dogodki
faust
  26 januar 2024 19:30 - 31 januar 2024 21:00

Ljubljana, Slovenija

Gallusova dvorana

Koprodukcija SNG Maribor in Cankarjev dom
V sodelovanju z Opernhaus Zürich
Cankarjev dom Gledališče in ples Edward Clug: Faust

Baleti koreografa romunskega rodu Edwarda Cluga so skrajno fizične, a hkrati poetične stvaritve, plesna dela, ki se poigravajo z manirizmi in ironijami človeškega bivanja.

Novi Faust je nadvse ambiciozen podvig, katerega uspeh kot pristnega narativnega baleta, plesnega gledališča pogojuje veliko več kot zgolj gibanje.

Skozi stoletja je legenda o liku iščočega duha, ranocelniku in alkimistu, ki dušo proda hudiču v zameno za napoj mladosti, doživela več literarnih in gledaliških obdelav, le redko pa plesnih. Faust Johanna Wolfganga von Goetheja se spoprime z večno in težko odločitvijo: zemeljski blagor za ceno lastne duše. Prvi del prikazuje Fausta med podleganjem skušnjavam, izročanje duše, ki omogoči zgolj kratkotrajne užitke, vodi v pogubljenje.

Na teh izhodiščih Edward Clug ustvari iskriv gledališki dogodek. Temačna in tragična zgodba, začinjena s črnim humorjem, je podana v nizu navdihujočih odrskih trenutkov.

Avtor partiture – bujno razplastene orkestralne glasbe, ptičjega petja, popevk in ambientalnih zvokov – je Milko Lazar, dolgoletni sodelavec Edwarda Cluga. Scenograf Marko Japelj, prav tako Clugov stalni sodelavec, je podpisan pod kompleksno odrsko sliko, ki se zdi enako koreografirana kot plesno gibanje samo. Scenska oprema prevladujoče »črne škatle«, premični zasloni in video projekcije nas popeljejo iz interierjev na vrtove, iz nebes v pekel.

Produkcija naglega tempa, zvečine uprta v narativnost, vseskozi navdušuje z drobnimi detajli, fabulo pa podpirata močna dramaturgija in učinkovita zgradba. Ansambel, dopolnjen z mladimi člani ponudi navdihujočo plesno dramo.

Vstopnice: https://vstopnice.cd-cc.si/si/sng-opera-balet-maribor-faust/vstopnice-217925.html

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Cankarjev dom, 10, Prešernova cesta, Vrtača, Rožna dolina, Ljubljana, Upravna Enota Ljubljana
1000, Slovenija

 

Zemljevid


 

Seznam datumov (Stran s podrobnostmi dogodkov)


  • Od 26 januar 2024 19:30 do 31 januar 2024 21:00
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran