radio tomi predvajalnik

Hania Rani

Glasbeni dogodki
hania_rani
  16 marec 2024 20:00 - 21:30

Ljubljana, Slovenija

Cankarjev dom Glasba Hania Rani

Prvič je prišla k nam kot nadebudna pianistka, zdaj se vrača kot ena izmed najpopularnejših umetnic nove generacije.

Hania Rani je spomladi 2023 s singlom Hello, pokušino novega albuma Ghosts, pripravila presenečenje za številne oboževalce njenega dela. Nadčuten, nezemski, a razigran, z nagajivo melodijo, izrazitim podtonom klavirske igre, iskrivimi klaviaturami in gibkimi ritmi je kaj malo spominjal na slog nove klasike, s katerim jo radi povezujejo. Vendar smo se v zadnjih dveh letih lahko prepričali, da se pianistkina umetnost nenehno razvija ter, kot nakazuje naslov albuma, nenehno in graciozno prehaja med glasbenimi svetovi: kot skladateljica, pevka, kantavtorica in producentka.

Ghosts je zvok umetnice, ki je našla svoj glas, nove pripovedi in morda prvič podaja glasbo, ki pripada le njej. Gre za nadgradnjo prejšnjih uspešnic Esja in Home z razširjeno, a še vedno minimalistično zasedbo klavirja, klaviatur, sintetizatorja (predvsem njenega propheta) ter skrivnostnega in očarljivega glasu. V skladu z njegovim naslovom se po albumu sprehajajo prikazni, demoni; to srhljivo nezemskost podčrtujeta islandski aranžer / član benda Hjaltalín Viktor Orri Árnason (Jóhann Jóhannsson, Hildur Gu?nadóttir, Hauschka) in avdio inženir Greg Freeman, ki je namešal zvok (Peter Gabriel, Goldfrapp, Portico Quartet). Vendar ga preveva topel duh, vabi nas v ambiciozen dvojni album s prefinjenim tempom, utemeljenim v formativnih, raziskovalnih nastopih v živo, kot je mdr. neposredni prenos leta 2022 s prestižnega pariškega prizorišča Les Invalides, ki do danes šteje 3,7 milijone ogledov.

Na svojem prvem »pravem« albumu Hania Rani išče navdihe pri različnih umetnikih, kot so Enya, The Smile, James Blake in Pink Floyd – ob občudovanju gostujočih umetnikov – in subtilnosti Stine Nordenstam, daru Keitha Jarretta, muzikalnosti Kate Bush in zvočnih eksperimentih Pink Floyd. Vsa ta glasbena izkušnja se izkristalizira v čudežno, kozmično razsežnost, nekaj povsem drugačnega od vsega, kar ste kdaj koli slišali. To je zvok HANIE RANI.

Hania Rani je odraščala v Gdansku s starši obkrožena z glasbo in filmi. Sprva je bila navdihnjena za študij klasične glasbe, nato pa se je v glasbeni šoli seznanila z jazzom in elektroniko, s čimer je razširila svoja zanimanja in, kot pravi sama, »pomešala Chopina & Šostakoviča z Davom Brubeckom in skupino Moderat«.

Človek se lahko izgubi, lahko pa najde dom v svoji notranjosti – kar lahko pomeni marsikaj – duša, domišljija, um, intuicija, strast. Trdno verjamem, da ko smo v negotovih časih in živimo nestabilno življenje, še vedno lahko dosežemo mir sami s seboj in lahko kjer koli najdemo 'dom'. To bi rada izrazila s svojo glasbo – človek lahko prepotuje ves svet, a ne vidi ničesar. Ni pomembno, kam gremo, ampak koliko smo sposobni videti in slišati stvari, ki se dogajajo okoli nas.

 

Vstopnice: https://vstopnice.cd-cc.si/si/skupina/218698/hania-rani-ghosts.html

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Cankarjev dom, 10, Prešernova cesta, Vrtača, Četrtna skupnost Center, Ljubljana, Upravna Enota Ljubljana
1000, Slovenija

 

Zemljevid


 

Seznam datumov (Stran s podrobnostmi dogodkov)


  • 16 marec 2024 20:00 - 21:30
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran