radio tomi predvajalnik

Marco da Silva Ferreira: Kadaver

Razni dogodki
kadaver
  23 marec 2024 19:30 - 21:00

Ljubljana, Slovenija

Linhartova dvorana

Cankarjev dom Gledališče in ples Marco da Silva Ferreira: Kadaver

Zanos desetih plesalcev tudi v najnovejšem in izredno uspešnem projektu Kadaver Marca da Silve Ferreire naelektri oder. Plesalci se nebrzdano potapljajo v vse mogoče resničnosti današnjosti. To počno v plesno izredno močni in domišljeni prepletenosti portugalske tradicije folklornih plesov in povsem novih, sodobnih avtorskih koreografskih prijemov.

Tako nastopajoči v Kadavru ustvarjajo celostno gledališče podob, podprto z vokali, glasbo in scenografijo. Uverturo pred prihodom plesalcev izpiše intenzivni ritem, narekovan z bobni mojstrskega tolkalca Joãa Paisa Filipeja.

Ples je trden, neomajen, z visoko stopnjo tehnične briljance, ki jo zahteva Ferreirova koreografija: kombinacija korakov ljudskih plesov, gimnastičnih vaj in avtorskega giba v prizemljenem jeziku, utemeljenem v avtorjevi viziji realnosti. Ferreirova koreografija je gibalna krajina nenehno razvijajočih se znakovnih podob, ki jih ni težko razbrati: udarni antifašistični slogani pozivajo k rušenju vseh meja in zidov za resnično enakost; ta pripada vsem prebivalcem našega skupnega, krhkega vesolja.

Kadaver v neobičajno in razigrano odrsko kombinacijo povezuje raznovrstno zasedbo desetih plesalcev. Plesalci v kompleksni koreografiji spajajo korake standardnih ljudskih plesov in sodobnih urbanih plesnih zvrsti kulturnih manjšin (npr. LGBTQIA+ ali skupnosti nekdanjih kolonij).

Marco da Silva Ferreira je koreograf/plesalec samouk, umetniški slog je oblikoval skozi konglomerat urbanih plesnih zvrsti s primesmi afriške diaspore. Kot profesionalni plesalec je od leta 2008 sodeloval z imeni, kot so André Mesquita, Hofesh Shechter, Sylvia Rijmer, Tiago Guedes, Victor Hugo Pontes in Paulo Ribeiro.

Silvu Ferreiru ples služi kot orodje za raziskovanje različnih skupnosti, gradnjo kolektivne identitete, spomina in kulturne kristalizacije.

Vstopnice: https://vstopnice.cd-cc.si/si/marco-da-silva-ferreira-kadaver/vstopnice-217919.html

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Cankarjev dom, 10, Prešernova cesta, Vrtača, Rožna dolina, Ljubljana, Upravna Enota Ljubljana
1000, Slovenija

 

Zemljevid


 

Seznam datumov (Stran s podrobnostmi dogodkov)


  • 23 marec 2024 19:30 - 21:00
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran