radio tomi predvajalnik

Miet Warlop: Ena pesem

Razni dogodki
ena_pesem
  22 maj 2024 19:30 - 21:00

Ljubljana, Slovenija

Linhartova dvorana

Cankarjev dom Gledališče in ples Miet Warlop: Ena pesem

Belgijska vizualna umetnica Miet Warlop je delo Ena pesem, četrti del cikla Zgodovine(a) gledališča IV., ustvarila na povabilo belgijskega mestnega gledališča NT Gent in njenega umetniškega vodje, priznanega režiserja Mila Raua.

Ena pesem je mojstrska »vaja v ponavljanju«: skupina nastopajočih – glasbenikov, navijačev, tekmovalcev - med poustvarjanjem ene in iste skladbe v neskončnem ponavljanju, ob hkratnem izvajanju rigorozne gimnastike preizkuša meje lastne vzdržljivosti, trme, vztrajnosti, odločnosti. Nastopajoče med izčrpavajočo vadbo navijač in skupina navdušencev izmenično spodbujajo in izžvižgavajo, medtem ko sodnik v ozadju nerazumljivo momlja.

Ena pesem se v gledalčev spomin in čutila zareže kot nebrzdana, vznemirljiva študija absurda.

Skupina izvajalcev vstopi v areno, da bi se udeležila hipnotičnega rituala o slovesu, življenju in smrti, upanju in vstajenju. Skupaj se podajo v skrajnosti: našo skupno »človeškost« izrisujejo skozi péto besedilo, podobe in predmete, pomanjkanja kisika in velikanske količine znoja. S kljubovanjem času konkretizirajo globoko človekovo potrebo: trenutek, ko presežemo svoje misleče telo. Skozi metaforo tekme/koncerta v živo, vključno s komentatorjem in navijačico, nas delo vabi k oblikovanju skupnosti, ki se medsebojno bodrí, kot ob prazniku ali slavju. Kar je začasno, postane univerzalno, osebno pa kolektivno. To je osnova dela: samo ena pesem, ki osmisli celotno družbo. Drugače zapisano: opozarja na nujnost enotnosti v različnosti. Izčrpavajoči ples v vsej svoji lepoti.

Miet Warlop (1978) je belgijska vizualna umetnica, rojena v Torhoutu. Živi in ustvarja med Gentom in Brusljem. Magistrirala je iz vizualnih umetnosti na Kraljevi akademiji lepih umetnosti KASK v Gentu. Značilnost njene umetniške metode je, da se teme in motivi ponekod znova pojavijo leta pozneje: v njenem opusu je vse povezano, implicitno ali eksplicitno. Ena pesem je avtoričin razmislek o gledališču kot umetniški formi in vodi v fizični koncept, v katerem prepoznamo prvine prejšnjih produkcij: Fruits of Labor (2016), Ghost Writer and The Broken Hand Break (2018) …

Vstopnice: https://vstopnice.cd-cc.si/si/miet-warlop-ntgent-ena-pesem/vstopnice-217929.html

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Cankarjev dom, 10, Prešernova cesta, Vrtača, Rožna dolina, Ljubljana, Upravna Enota Ljubljana
1000, Slovenija

 

Zemljevid


 

Seznam datumov (Stran s podrobnostmi dogodkov)


  • 22 maj 2024 19:30 - 21:00
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran