radio tomi predvajalnik

Orlek - Koncert ob 35. obletnici

Glasbeni dogodki
orlek
  05 oktober 2024 20:00 - 22:00

Ljubljana, Slovenija

Orlek letos obeležujejo 35 let! Originalni Zasavci, ki slavijo po svojem edinstvenem knap'n'rollu, križancem med klenim rokenrolom, tradicionalno ljudsko pesmijo in pristno slovensko hudomušnostjo, bodo osrednji koncert ob svojem jubileju odigrali v soboto, 5. oktobra 2024, v Kinu Šiška.

Orlek že 35 let veljajo za eno najbolj izvirnih domačih zasedb. Nastali so konec osemdesetih let, natančno leta 1989, za svoj uradni začetek pa štejejo snemanje svojih prvih demo posnetkov na takratnem radio Trbovlje. Orlek imajo svoj domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, in konce, od koder prihajajo, s ponosom nosijo s seboj. Njihova besedila so po večini humorna, življenjska, mestoma pa popisujejo tudi trpko rudarsko življenje in delo, iz njihove glasbe pa veje pozitivizem, šegavost in mestoma otožnost. Poleg tradicionalne rock postave njihova številčna zasedba obsega še pihalno sekcijo, trobila in harmoniko. S to svojo neponovljivo in edinstveno zmesjo klenega rokenrola, tradicionalnih ljudskih, narodnih ali ponarodelih pesmi, z avtorsko hudomušnostjo in preprostostjo ter zgodbami, ki jih pripovedujejo s svojo glasbo, so nas osvojili že pred leti, svoj poseben in tako edinstven glasbeni izraz, poimenovan knap'n'roll, pa Orlek, ki so si nadeli ime po hribu na obrobju Zagorja, negujejo že 35 let!

Orlek so v svojih prvih 35 letih ustvarili, poustvarili in doživeli že marsikaj: posneli so trinajst albumov, odigrali nešteto koncertov na največjih in najmanjših slovenskih odrih, nastopili na tujih festivalih (od Nemčije, Avstrije, Madžarske, Rusije, Makedonije, Poljske in drugod po Evropi do ZDA in Pakistana, Avstralije in Kitajske), imeli obširno turnejo po Južni Ameriki (Brazilija, Argentina, Urugvaj …), množico uspešnih klubski koncertov (med drugim so nastopili tudi v legendarnem njujorškem CBGB) in še bi lahko naštevali. V vseh letih delovanj so prejeli tudi mnogo nagrad in priznanj (Zlata ptica, Zlati petelin, Plaketa dr. Slavka Gruma … Vlado Poredoš pa je prejel tudi Ježkovo nagrado), za njihovih 20 let je izšla knjiga Zdenka Matoza Orlek – 20 let knap'n'rolla, za 30 let pa dokumentarni film avtorice Maje Pavlin v produkciji RTV Slovenija. V vseh teh letih so posneli več kot 100 avtorskih skladb in v življenje obudili marsikatero ljudsko, v bolj divji, etno rock verziji. Njihove so na primer 'Ko so lipe cvetele', 'Adijo, knapi', 'Na Kum', 'Mala Zagorjanka', 'Kranjski Janez', 'Moja Boginja', 'Porno polka', 'Punca s Šohta', 'Ko se vino več ne toči', 'Okna' in ne pozabimo na 'Perkmandeljca', ki je postal njihov nekakšen zaščitni znak (poleg škornja, ki ga nosijo v logotipu). Pa še bi lahko naštevali.

Nakup vstopnic: https://www.eventim.si/si/vstopnice/orlek-ljubljana-kino-siska-1421226/performance.html

(Foto Janin Vezonik)


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Kino Šiška, 3, Trg Prekomorskih brigad, Zgornja Šiška, Četrtna skupnost Šiška, Ljubljana, Upravna Enota Ljubljana
1000, Slovenija

 

Zemljevid


 

Seznam datumov (Stran s podrobnostmi dogodkov)


  • 05 oktober 2024 20:00 - 22:00
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran