radio tomi predvajalnik

Qudus Onikeku: Re:inkarnacija

Razni dogodki
reinkarnacija
Datum: 23 oktober 2023 19:30 - 21:00

Mesto: Ljubljana, Slovenija

Gallusova dvorana

Re:inkarnacija je plesna, glasbena, modna in vizualna umetniška stvaritev o globinah starodavne jorubske filozofije, prepletene z aktualno nigerijsko mladinsko kulturo. Je plod skupine nigerijskih plesalcev, prepojen z ritmom in utripom Lagosa. Kot hommage temu obilju koreografijo – razčlenjeno v treh poglavjih, zaznamuje izrazita glasbena struktura, dopolnjena s celovito in skrbno zasnovano vizualno estetiko.

Rdeča nit zgodbe je cikličen prehod med življenjem in smrtjo, smrtjo in življenjem. Na začetku plesalci gibe človeškega vsakdanjika replicirajo kot roboti. Delajo, se srečujejo in spolni akt opravljajo v togih, staccato kretnjah. Krožijo v medsebojnih srečanjih, splošna poanta je misel, da smo vsi zgolj lutke ali avtomati, da naš obstoj v resnici sploh ni življenje. Vendar plesalci hipoma, kot da bi nekdo zaklical »Čas je za zabavo!«, odvržejo prvotno identiteto in se preoblečejo v pisana oblačila.

Sledi izbruh energične radoživosti, ki tradicionalne plesne like spoji s sodobnimi prvinami afrofunka, breakdancea in hip hopa, odigranimi v živo.

Re:inkarnacija je veličastna produkcija, ki gledalcu ponudi obilo estetskega užitka, hkrati pa kliče k premisleku.

Koreograf Qudus Onikeku se je v zadnjem desetletju uveljavil kot eden vodilnih vsestransko nadarjenih nigerijskih umetnikov, ki delujejo v različnih medijih: scenski umetnosti, filmu, instalacijah … V mednarodnem umetniško-raziskovalnem delu se posveča proučevanju telesnega spomina in iskanju novega odrskega jezika, ob oblikovanju umetniške vizije, ki časti tako jorubsko kulturo kot sodobni plesu ter ju obenem preizprašuje. Ustvaril je pomemben, kritiško hvaljeni opus, ki sega od solov in skupinskih del do medžanrskega sodelovanja z vizualnimi umetniki, arhitekti, glasbeniki ali pisatelji.

Vstopnice: https://vstopnice.cd-cc.si/si/qdance-company-re-inkarnacija/vstopnice-217918.html

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Cankarjev dom, 10, Prešernova cesta, Vrtača, Rožna dolina, Ljubljana, Upravna Enota Ljubljana
1000, Slovenija

 

Zemljevid


 

Seznam datumov (Stran s podrobnostmi dogodkov)


  • 23 oktober 2023 19:30 - 21:00
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran