radio tomi predvajalnik

Romunski narodni balet iz Bukarešte: Rajmonda

Razni dogodki
romunski_narodni_balet
  16 junij 2024 20:00 - 22:50

Ljubljana, Slovenija

Gallusova dvorana
Balet v treh dejanjih Aleksandra Konstantinoviča Glazunova
Cankarjev dom Glasba Romunski narodni balet iz Bukarešte: Rajmonda

Režija in koreografija: Maki Asami, priredba po Mariusu Petipaju
Baletna mojstrica in asistentka koreografinje: Takako Nishikawa
Kostumografija: Viorica Petrovici
Scenografija: Adrian Damian
Asistenta scenografije: Raluca Aionițoaie, Miruna Croitoru
Balet bo izveden na posneto glasbo.

Predstava traja dve uri in petdeset minut (z dvema odmoroma).

V baletu Rajmonda je Marius Petipa združil vse svoje veščine in izkušnje ter ustvaril zrelo koreografsko delo, pri katerem ne navdušuje le prikaz klasične baletne tehnike, temveč tudi očarljivost bleščečih karakternih plesov.

Rajmonda je ena zadnjih velikih mojstrovin slavnega koreografa Mariusa Petipaja (1818–1910), ki je znan po baletih, kot so Trnuljčica, Hrestač in Labodje jezero. V Rajmondi je Petipaju uspelo utrditi in izpopolniti vse svoje veščine in izkušnje ter ustvariti zrelo koreografsko delo, v katerem navdušuje ne le prikaz klasične baletne tehnike, temveč tudi očarljivost bleščečih karakternih plesnih točk.

Zgodba je postavljena v srednjeveško Provanso, ko na gradu grofice de Doris poteka zabava ob praznovanju rojstnega dne njene nečakinje, lepe mlade grofice Rajmonde, ki čaka na vrnitev svojega ljubljenega zaročenca Jeana de Brienna, plemenitega viteza križarskih vojn. Navzoča sta madžarski kralj Andrej II. in pa Abderakhman, vodja Saracenov, ki je že dolgo zaljubljen v Rajmondo. Ta prejme pismo Jeana de Brienna, v katerem ji pove, da se bo naslednji dan vrnil domov. Rajmonda zaspi in sanja o svojem vitezu, par pa potrdi svojo vzajemno ljubezen v domišljijskem svetu.
Naslednji dan potekajo na gradu priprave na sprejem za Jeana de Brienna. Spet se pojavi saracenski princ Abderakhman s svojim spremstvom. Po neuspelem prepričevanju Rajmonde naj sprejme njegovo ljubezen, skuša Rajmondo ugrabiti, a ravno takrat pride Jean de Brienne.

Abderakhman in Jean de Brienne začneta oster spopad in kralj Andrej II., ki skrbno opazuje dogajanje, predlaga, da se spopadeta v dvoboju. Abderakhman izgubi dvoboj in z zadnjim izdihom izpove svojo ljubezen Rajmondi. Po zmagi Jeana de Brienna sta Jean in Rajmonda vesela ponovne združitve, Andrej II. in grofica de Doris pa jima dovolita, da se poročita. Praznovanje začnejo številni karakterni plesi. Zaplešejo madžarski ples v znak spoštovanja do kralja in par prejme blagoslov, da združi svoji usodi.

Vstopnice: https://vstopnice.cd-cc.si/si/skupina/219398/romunski-narodni-balet-iz-bukareste-rajmonda.html?_gl=1*1cntgsd*_ga*MTc0NTA5NzE2Ni4xNzE0MjA4Mjk4*_ga_8DXVDFB3GY*MTcxNDIxMzA0MS4yLjEuMTcxNDIxMzA5OC4wLjAuMA..


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


 

Naslov
Cankarjev dom, 10, Prešernova cesta, Vrtača, Četrtna skupnost Center, Ljubljana, Upravna Enota Ljubljana
1000, Slovenija

 

Zemljevid


 

Seznam datumov (Stran s podrobnostmi dogodkov)


  • 16 junij 2024 20:00 - 22:50
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran