radio tomi predvajalnik

Božidar Wolfand Wolf je eden najboljših in nekoč najpopularnejših pevcev slovenske zabavne glasbe. Leta 1992 se je odselil na Florido, letos pa se je odločil, da se vrne na odre. Leta 1993 je izdal zadnji album »Do pekla in nazaj«, vendar ga zaradi življenja v ZDA ni promoviral. Na omenjenem albumu se na prvem mestu nahaja pesem »Zasavski zvonovi«, posvečena očetu, ki je umrl istega leta, ko se je odselil v ZDA. Pesem je vesela, saj oče Edi (ki je igral kitaro in kontrabas z očetom Ota Pestnerja) ni želel, da so ljudje ob njegovem spominu žalostni. Pesem »Zasavski zvonovi« je Wolfu ena najljubših, kar jih je kdaj posnel.

wolf z ocetom 

Wolf z očetom - Portorož 1983

Božidar Wolfand Wolf - Zasavski zvonovi

Biografija:
Božidar Wolfand Wolf je rojen 24. januarja 1962 v Trbovljah, mladostna leta pa je preživel v Hrastniku. Kljub skromnim prihodkom sta mu starša omogočila začetek glasbene kariere z nakupom glasbenih inštrumentov. Nekaj let je obiskoval glasbeno šolo, kjer se je učil igranja na blok flavto in klarinet pri profesorju Jožetu Rusu.

 wolf

Že kot mlad glasbenik in pevec je zabaval ljudi na šolskih prireditvah. Kot osnovnošolec je igral bobne pri lokalnih skupinah Črni Bliski in Akvamarinini, kjer je z igranjem na veselicah po Zasavju dobro zaslužil, nabiral znanje in glasbeno kilometrino. Kmalu za tem je leta 1974 ustanovil svojo prvo skupino Plamen (Iztok Slanšek (trobenta), Bojan Klenovšek (klarinet), Branko Oblak (vokal) in Jani Šalamon (orgle), ki je uspešen glasbenik in dirigent Slovenskega vojaškega orkestra še danes), v kateri se je kot bobnar naučil igrati različne stile glasbe, ki so mu kasneje zelo pripomogli v njegovi karieri. Leta 1976 je začel igrati kitaro in prepevati s skupino Obzorje (Edi Pap (bas kitara, violina, vokal), Milivoj Trstenjak (klaviature, vokal), Anita Greben (vokal) in Maksimilijan Kenda (bobni)), ki je bila zelo uspešna lokalna zasavska skupina. Skupina je leta 1978 na natečaj za eno od priljubljenih oddaj RTV Ljubljana prijavila svojo pesem »Tatjana« in dobila povabilo za prvo poskusno snemanje v njihovem studiu. Na žalost niso dosegli večjega uspeha, vendar so bili zadovoljni, da so imeli priložnost biti v pravem snemalnem studiu.

Kot kitarist in pevec se je leta 1978 pridružil skupini Veter, ki je profesionalno igrala po nočnih klubih po Sloveniji in v tujini. Skupina se je kmalu za tem vrnila v Zasavje in začela igrati na lokalni sceni. Leta 1981 je moral v vojsko, nato je po vrnitvi z Vetrom leta 1982 nastopil s pesmijo »Verjemi mi« na Melodijah morja in sonca v Portorožu. Nato ga je pot vodila v Ljubljano, kjer je nekaj mesecev iskal nov bend. Pridružil se je skupini, ki je igrala v nočnem lokalu hotela Lev in kasneje, leta 1982 skupaj s tremi člani tega benda ustanovil zelo uspešno show skupino Splendid. Skupina je profesionalno nastopala v takrat najboljših nočnih lokalih. Člani skupine so bili Peter Ogrinec (bobni), Ivan Šalamon (klaviature), Željko Mevželj (bas kitara) ter Wolf (vokal, kitara in saksofon).

Sledilo je obdobje slave. Skupino Rendez-Vous je leta 1983 po razpadu skupine Hazard ustanovil bobnar Miro Čekeliš. K sodelovanju je povabil Wolfa in kmalu po ustanovitvi benda so pod pokroviteljstvom Đorđe Novkovića, leta 1984 nastopili na Jugoviziji v Skopju s pesmijo »Oh ne, Cherie«, kjer so veljali za favorite, da nastopijo na Evroviziji, vendar so na koncu končali na tretjem mestu. Pesem pa je ena redkih pesmi v slovenskem jeziku, ki je postala velika uspešnica po vsej bivši državi. Takratna sestava skupine je bila Božidar Wolfand Wolf (vokal, kitara), Goran Šarac (klaviature), Miro Čekeliš (bobni), kmalu pa se je pridružil še Željko Mevželj (bas kitara). Najbolj znane uspešnice so bile »Oh ne, Cherie«, »Prvi Rendez-Vous« in »Goodbye, Michelle«, ki je bila takrat razglašena za hit poletja. Po velikanskem uspehu je sledila dolga in naporna turneja po Sloveniji, včasih tudi s tremi koncerti na dan. Veliko je bilo tudi koncentriranja in sodelovanja na raznih prireditvah po Jugoslaviji, ki so jih spremljali mnogi televizijski nastopi ter snemanja videospotov, čeprav so v tistih časih videospoti predstavljali le majhen del televizijskega programa. Skupina je snemala pesmi v slovenskem, srbohrvaškem in angleškem jeziku. V tem obdobju so izdali en album, ki je bil prodan v platinasti nakladi (več kot 100.000 prodanih izvodov) ter tri male plošče, od tega je eno v angleščini izdala švicarska založba Gold Records. Imeli so tudi pogodbo z znano nemško založbo Ariola Music, vendar je projekt padel v vodo. Po letu in pol sodelovanja je na začetku leta 1985 Wolf zapustil skupino.

 wolf 1984

Wolf leta 1984

Istega leta se je pridružil skupini F+, s katero je prepeval ter igral kitaro in saksofon. Z njimi je posnel uspešnico »Modre oči«, s katero so se predstavili na Pop delavnici 1985. Skupina je to poletno sezono igrala v Cavtatu na hrvaški obali, kjer se jim je pridružila Helena Blagne. Tam je Wolf poznal svojo ženo Heleno Banič, s katero živi še danes. Po poletni sezoni '85 je zapustil skupino F+.

Kot mlad in uspešen glasbenik je Wolf kar nekaj časa razmišljal o tem, kakšna bi bila najboljša poteza za lansiranje samostojne kariere. Vse se je začelo takrat, ko je spoznal svojo ženo Heleno. Skupaj sta pričela postavljati na noge projekt Wolf. V kapaciteti osebnega managerja se je Helena počasi prebila do mnogih uspešnih ljudi, ki so delovali na tak ali drugačen način z glasbeniki v Sloveniji. Začela je koordinirati nastope in studijska snemanja ter najemati za uspeh potrebne ljudi, od kompozitorjev, aranžerjev, studijskih glasbenikov in studiev. Koordinirala je tudi Wolfove televizijske nastope, radijske oddaje in intervjuje s časopisnimi hišami po Sloveniji in v širši Jugoslaviji. Urejevala je tudi pogodbe in vršila dogovore za vse Wolfove koncerte.

Leta 1986 je izdal svojo prvo samostojno ploščo »Wolf«, sledile pa so ji »Sida Twist« (1988), »Na Slovenskem smo mi gospodar« (1989), »Koliko solz« (1991), »Angel varuh« (1992), »Največje uspešnice« (1992) in »Do pekla in nazaj« (1993). Leta 1991 je dobil priznanje Prvi glas Slovenije. Z neutrudljivim zagonom sta Helena in Wolf zagnala v pogon uspešno kariero, ki je trajala sedem let, vse do njegovega odhoda na Florido (ZDA), leta 1992, kjer živi še danes. V svoji glasbeni karieri je nanizal vrsto uspešnic (»Koliko solz«, »Angel varuh«, »Moja mala princeza«, »Ne bo me bolelo«, »Ne laži«, »Nikoli več zaljubil se ne bom«, »Priznaj«…) ter pisal za druge izvajalce pop in zabavne glasbe. Wolf Je multiinštrumentalist, pevec, skladatelj in producent.

 

Festivali

Melodije morja in sonca:

 • 1982 – Verjemi mi (Veter)

Jugovizija:

 • 1984 – Oh ne, Cherie (3. mesto) (Rendez-Vous)
 • 1986 – C'est la vie

MESAM (Međunarodni sajam muzike):

 • 1984 – Jedna suza na tvom licu (Rendez-Vous)
 • 1986 – Sanjam te

Pop delavnica:

 • 1985 – Modre oči (F+)
 • 1986 – Suženj ritma (nagrada strokovne komisije za najboljšo skladbo in nastop)

Opatijski festival / Dani jugoslovanske zabavne muzike:

 • 1986 – Ne laži

MakFest:

 • 1986 – Ljubi me nežno

TV Spot festival:

 • 1986 – Pesna za Irena

Diskografija

Velike plošče (12˝):

 • 1984 – Rendez-Vous (Goodbye, Michelle) (Hrvaška verzija albuma)
 • 1986 – Wolf

Male plošče (SP, EP) (7˝):

 • 1984 – Oh ne, Cherie / Tako osamljen sem (ZKP RTVL)
 • 1984 – Jedna suza na tvom licu / Za mene nemaš vremena (ZKP RTVL)
 • 1985 – Good-Bye Michelle / Don't Miss Your Rendez-Vous (Gold Records)

Kasete:

 • 1984 – Rendez-Vous (Goodbye, Michelle) (ZKP RTVL)
 • 1986 – Wolf (ZKP RTVL)
 • 1988 – Sida Twist (Helidon)
 • 1989 – Na Slovenskem smo mi gospodar (z Zoranom Cilenškom) (Neapolis)
 • 1991 – Koliko solz (Helidon)
 • 1992 – Angel varuh (Helidon)
 • 1993 – Do pekla in nazaj (Helidon)

Zgoščenke:

 • 1992 – Največje uspešnice (Helidon)
 • 2019 – Helidonove uspešnice (Helidon)

Pesmi, ki niso bile izdane na nobenem albumu (neizdane, festivalske, kompilacijske):

 • 1978 – Tatjana (Obzorje)
 • 1982 – Verjemi mi (Veter)
 • 1985 – Modre oči (F+)
 • 1986 – Sanjam te (MESAM)
 • 1986 – Ljubi me nežno (MakFest)
 • 1986 – Pesna za Irena (TV Spot festival)
 • 1991 – Ne laži (Verzija 1991)
 • 1997 – Mix 2 (Nihče me ne ustavi, Priznaj, Angel varuh)
 • 2007 – Ne laži (Dance remix)
 • 2012 – Po 50. letu se lepo živeti da

 

(PR: Denis Poštrak, Foto: Dejan Nikolić)

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran