radio tomi predvajalnik

amandaAmanda ima za seboj dolgo in zanimivo glasbeno pot, ki jo je končala leta 2003, ko si je ustvarila družino. »16 let je minilo od takrat, ko sem redno nastopala. Ker sta dvojčka že velika, ljubezen do glasbe pa še vedno gori, sem se odločila, da se vrnem na glasbene odre, tokrat prvič kot solistka« je povedala Amanda, ki predstavlja prelepo skladbo »Če ljubezen je kakor cvet«, ki govori o srečni ljubezni. Besedilo je napisal Drago Horvat, za glasbo in aranžma pa je poskrbel Dušan Zore.

Amanda Javernik (poročena Lipuš (2005)) se je rodila 28. julija 1972 v mestu Reutlingen v Nemčiji, kjer je preživela otroška in najstniška leta. Pri dvanajstih letih je postala članica kluba SKUD Triglav s sedežem v mestu Reutlingen, kjer je bilo včlanjenih približno 200 Slovencev. Zelo jo je navdušila glasba in začela se je učiti solo petja ter igrati na harmoniko.

S sestrično Klavdijo Pečovnik, Renato Baškovec in Tanjo Lajh je pri štirinajstih letih (leta 1986) ustanovila ansambel Die Schwalben (slovensko Lastovke). Nastopale so na različnih proslavah v Nemčiji, katere je takrat organiziral predvsem SKUD Triglav. Nastopile so tudi v Cankarjevem domu v Sloveniji. Po dveh letih sta ansambel zapustili Renata in Tanja, Amanda in Klavdija pa sta glasbeno pot nadaljevali pod istim imenom sami ter začeli snemati svoje pesmi. Po zaslugi dobrih managerjev sta postajali vedno bolj prepoznavni. Sledili so številni televizijski nastopi, kot so Musikantenstadl, Grand Prix der Volksmusik v Švici, snemanje televizijske oddaje Marianne und Michael v Piranu… Izdali sta dva albuma ter tri maxi single zgoščenke.

Leta 1999 se je Amanda zaradi fanta preselila v Slovenijo, natančneje v Oplotnico ter s tem končala glasbeno pot dueta Die Schwalben. Sestrična Klavdija je ostala v Nemčiji ter začela prepevati v drugih skupinah. Istega leta je Amanda ustanovila nov duet s prijateljico Lidijo Sadek iz Zreč, ki je prepevala ter igrala na saksofon. Sledili so številni nastopi, kot so Slakov koncert, Raketa pod kozolcem, Ježek show, SLO 1, TV 3, POP TV… Leta 2000 sta izdali zgoščenko »Iskra v mojem srcu«, kjer se nahaja deset pesmi. Najuspešnejše so bile »Otroški dnevi«, »Polka iz Slovenije« ter »Ljubi se mi«. Duet Lidija & Amanda je deloval do leta 2003, ko je Amanda rodila dvojčka Jana in Žana ter se posvetila družini. Še naprej pa je rada zapela na kakšnem praznovanju. Zadnja leta je bila aktivna kot pevka pri raznih ansamblih v Avstriji. Leta 2019 se je podala na solistično glasbeno pot.

Amanda - Če ljubezen je kakor cvet

 

(PR: Denis Poštrak)

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran