radio tomi predvajalnik

Danes se zaključuje že 14. tradicionalni mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest. Tudi tokrat je opravičil svoje pričakovanja in navdušil s koncerti, delavnicami in presenečenji!

Trije dnevi, ki tradicionalno zapolnijo konec januarja, so tudi tokrat v Žalcu postregli z glasbeni - tolkalno poslastico. Polna matineja in dvakrat polna večerna koncerta sta dokaz za to, da si ljudje želijo tovrstnih dogodkov in glasbe, ki je v Sloveniji še vedno ni na pretek.

Za prvo presenečenje so poskrbeli najmlajši, otroci vrtcev Žalec, ki so jih vzgojiteljice Urška Plevnik, Simona Kreča, Alenka Zabret Florjačič, Alenka Vrenko in Irena Lesjak odlično pripravile. otroci so s kratko otvoritveno točko zelo navdušili.

bumfest 14

Dejstvo je, da smo s SToPom, Slovenskim tolkalnim projektom pred letom in pol vrtcem podarili nekaj parov starih palic, ki jih nismo več potrebovali. Zdaj, kakšen mesec pred BUMfestom, pa je prišel povraten klic, da so otroci zvadili točko, ki bi nam jo radi pokazali. In tako se je zgodba lepo zaključila,

je povedal umetniški direktor festivala Dejan Tamše.

V uvodnem govoru je župan občine Žalec Janko Kos dejal, da bo lokalna skupnost še naprej naklonjena festivalu, vsaj do številke 20.

Matineja je pripadla avstrijski skupini Quetsch 'n' Vibes, ki je otroke z okoliških šol popeljala skozi glasbo tolkal in diatonične harmonike, kar se je na BUMfestu zgodilo prvič. NJim je pripadal tudi večerni, daljši program, ko so svojo mladostniško igrivostjo in izredno muzialnostjo navdušili gledalce. Še bolj energični so bili člani tolkalne skupine Murska Percussion Ensemble, ki v Prekmurju že vrsto let ustvarjajo s tolkali. Tudi njihov nastop je bil odličen.

Drugi večer sta otvorili glasbenici s Tajvana, ki sta svoje poslanstvo nadaljevali v Franciji. Duo NanaFormosa.

Njuna glasba je vrh tega, kar lahko vsak glasbenik tolkalec doseže. Usklajenost, muziciranje, izreden čut..., vse to so odlike, ki jih ti dve dekleti imata in zato je prav, da smo tudi nekaj tako kvalitetnega postavili na naš oder,

dodaja Dejan Tamše.

Po njunem nastopu so organizatorji na oder povabili še ambasadorke festivala, članice skupine Bepop. Ker je bila Ana odsotna, so se organizatorji odločili za presenečenje. Peter Tovornik je prav za ta namen naredil aranžma za dve marimbi Gostji s Tajvana pa sta ta miks odigrali in s tem pričarali solze v očeh obeh ambasadork Tinkare in Alenke.

Zaključek festivala je pripadel 15 članski zasedbi tolkalcev iz belgijskega mesta Tessenderlo, ki je dobitnica številnih najvišjih nagrad z različnih tekmovanj. Njihova glasba je bila polna, poslušljiva, energična in poznana. Gledalci jih dobesedno niso spustili z odra.

Ob tem naj omenimo še odlično obiskane delavnice in tolkalni krog, ki je bil v avli festivala dva dni odlično zaseden.

Festival je tako v treh dneh obiskalo okoli 1400 ljudi, kar je vsekakor pohvalno!

(Foto: Ivan Lipičnik - BUMfest)

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran