radio tomi predvajalnik

Božidar Wolfand Wolf ima za seboj bogato glasbeno kariero. Njegov prepoznaven vokal sega še v obdobje bivše skupne države, ko je z raznimi skupinami in solo pisal zgodovino slovenske glasbe in sodeloval z največjimi imeni. Tako je tudi seznam uspešnic, izdanih albumov, nastopov na festivalih zelo dolg, nazadnje je dodal še nastop na Emi 2020 s pesmijo Maybe someday. Tokrat vam Wolf predstavlja slovensko različico, ki nosi sporočilo polno upanja, ker en adijo še ni slovo. Se bere lepo, a se še lepše sliši...

Božidar Wolfand Wolf je rojen 24. januarja 1962 v Trbovljah, mladostna leta pa je preživel v Hrastniku. Kljub skromnim prihodkom sta mu starša omogočila začetek glasbene kariere z nakupom glasbenih inštrumentov. Nekaj let je obiskoval glasbeno šolo, kjer se je učil igranja na blok flavto in klarinet pri profesorju Jožetu Rusu.

Že kot mlad glasbenik in pevec je zabaval ljudi na šolskih prireditvah. Kot osnovnošolec je igral bobne pri dveh lokalnih skupinah, Črni Bliski in Akvamarinini, kjer je z igranjem na veselicah po Zasavju dobro zaslužil, nabiral znanje in glasbeno kilometrino. Kmalu za tem je leta 1974 ustanovil svojo prvo skupino Plamen (Iztok Slanjšek, Bojan Klenovšek in Jani Šalamon, ki je uspešen glasbenik in dirigent Slovenskega vojaškega orkestra še danes), v kateri se je kot bobnar naučil igrati različne stile glasbe, ki so mu kasneje zelo pripomogli v njegovi karieri. Leta 1976 je začel igrati kitaro in prepevati s skupino Obzorje (Edi Pap, Milivoj Trstenjak, Anita Greben in Milan ?), ki je bila zelo uspešna lokalna zasavska skupina. Skupina je na natečaj za eno od priljubljenih oddaj RTV Ljubljana prijavila svojo pesem in dobila povabilo za prvo poskusno snemanje v njihovem studiu. Na žalost niso dosegli večjega uspeha, vendar so bili zadovoljni, da so imeli priložnost biti v pravem snemalnem studiu.

Kot kitarist in pevec se je leta 1978 pridružil skupini Veter, ki je profesionalno igrala po nočnih klubih po Sloveniji in v tujini. Skupina se je kmalu za tem vrnila v Zasavje in začela igrati na lokalni sceni. Leta 1981 je moral v vojsko, nato pa je z Vetrom leta 1982 nastopil na Melodijah morja in sonca v Portorožu s pesmijo »Verjemi mi«. Nato ga je pot vodila v Ljubljano, kjer je nekaj mesecev iskal nov bend. Pridružil se je skupini, ki je igrala v nočnem lokalu hotela Lev in kasneje, leta 1982 skupaj s tremi člani tega benda ustanovil zelo uspešno show skupino Splendid. Skupina je profesionalno nastopala v takrat najboljših nočnih lokalih. Člani skupine so bili Peter Ogrinec na bobnih, Ivan Šalamon na klaviaturah in Željko Mevželj, ki se je kasneje pridružil skupini Rendez-Vous na basu.

Sledilo je obdobje slave. Skupino Rendez-Vous je leta 1983 ustanovil bobnar Miro Čekeliš ob razpadu skupine Hazard. K sodelovanju je povabil Wolfa in kmalu po ustanovitvi benda so pod pokroviteljstvom Đorđe Novkovića leta 1984 nastopili na Jugoviziji v Skopju s pesmijo »Oh ne, Cherie«, kjer so veljali za favorite, da nastopijo na Evroviziji, vendar so na koncu končali na tretjem mestu. Pesem pa je postala ena redkih pesmi v slovenskem jeziku, ki je postala velika uspešnica po vsej bivši državi. Takratna sestava skupine je bila Božidar Wolfand Wolf (vokal, kitara), Goran Šarac (klaviature), Miro Čekeliš (bobni), Željko Mevželj (bas kitara). Istega leta so izdali ploščo, ki je dosegla platinasto naklado. Najbolj znane uspešnice so bile »Oh ne, Cherie«, »Prvi Rendez-Vous« in »Goodbye, Michelle«, ki je bila takrat razglašena za hit poletja. Po velikanskem uspehu je sledila dolga in naporna turneja po Sloveniji, včasih tudi s tremi koncerti na dan. Veliko je bilo tudi koncentriranja in sodelovanja na raznih prireditvah po Jugoslaviji, ki so jih spremljali mnogi televizijski nastopi in snemanja videospotov, čeprav so v tistih časih videospoti predstavljali le majhen del televizijskega programa. Skupina je snemala pesmi v slovenskem, srbohrvaškem in angleškem jeziku. V tem obdobju so posneli en album ter tri male plošče, od tega je eno v angleščini izdala švicarska založba Gold Records. Imeli so tudi pogodbo z znano nemško založbo Ariola Music, vendar je projekt padel v vodo. Po letu in pol sodelovanja je leta 1984 Wolf zaradi nesporazumov zapustil skupino.

Po nekaj mesecih premišljevanja kako naprej, se je pridružil skupini F+ s katero je prepeval leta 1985 in z njimi posnel uspešnico »Modre oči«, ki sta jo napisala Tadej Hrušovar in Dušan Velkaverh. Skupina je to poletno sezono igrala v Cavtatu na hrvaški obali, kjer se ji je pridružila Helena Blagne. Tam je Wolf poznal svojo ženo Heleno Banić

Kot mlad in uspešen glasbenik je Wolf kar nekaj časa razmišljal o tem, kakšna bi bila najboljša poteza za lansiranje samostojne kariere. Vse se je začelo takrat, ko je spoznal svojo ženo Heleno. Skupaj sta pričela postavljati na noge projekt Wolf. V kapaciteti osebnega managerja se je Helena počasi prebila do mnogih uspešnih ljudi, ki so delovali na tak ali drugačen način z glasbeniki v Sloveniji. Začela je koordinirati nastope in studijska snemanja ter najemati za uspeh potrebne ljudi, od kompozitorjev, aranžerjev, studijskih glasbenikov in studiev. Koordinirala je tudi Wolfove televizijske nastope, radijske oddaje in intervjuje s časopisnimi hišami po Sloveniji in v širši Jugoslaviji. Urejevala je tudi pogodbe in vršila dogovore za vse Wolfove koncerte.

Leta 1986 je izdal svojo prvo samostojno ploščo »Wolf«, sledile pa so ji »Sida Twist« (1988), »Na Slovenskem smo mi gospodar« (1989), »Koliko solz« (1991), »Angel varuh« (1992), »Največje uspešnice« (1992), »Do pekla in nazaj« (1993). Z neutrudljivim zagonom sta Helena in Wolf zagnala v pogon uspešno kariero, ki je trajala sedem let, vse do njegovega odhoda na Florido (ZDA), leta 1992, kjer živi še danes. V svoji glasbeni karieri je nanizal vrsto uspešnic (»Koliko solz«, »Angel varuh«, »Moja mala princeza«, »Ne bo me bolelo«, »Ne laži mi«, »Nikoli več zaljubil se ne bom«…) ter pisal za druge izvajalce pop in zabavne glasbe. Wolf Je multiinstrumentalist, pevec, skladatelj in producent.

bozidar wolfand wolf 

(Foto: Dean Nikolič)

QR Code

Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran