radio tomi predvajalnik

"Življenje je reka" je nova, lirična pesem kantavtorja Roka Lunačka. Globoka, čustvena pesem zaključuje triptih Ornament srca, kamor spadata že izdani "Tvoje leto brez tebe" in "Med nekoč in danes".

rok lunacek

(Foto: Rok Breznik)

Pesem je mnogo lažje napisati kot opisati
Čeprav Roku v njegovih pesmih ne zmanjka besed, mu je vselej težko opisovati čustva in čutenja njegovih kantavtorskih skladb – pesmi same jih vselej tako nesebično in lahkotno razdajajo in se ne ozirajo nazaj. A njihov avtor ni tak:

Opisovanje notranjih viharjev ali sončnih žarkov verzov se mi vselej zdi kot kotaljenje težkih besed – kamenja po klancu navzgor. Oče mi je vedno govoril, da pesem ni nič kriva; krivi smo le mi, ki je ne razumemo. Vključno z avtorjem, ki pesem piše, da bi lahko razumel sebe,

o svojem pisanju pravi Rok.

O ljubezni, življenju in minljivosti
Še prevečkrat nas učijo, da je ljubezen puhlica, ki se lepo bere v romanih in jo je lepo videti na ekranih. Vse prevečkrat je ljubezen prikazana zgolj med partnerjema. Ampak ljubezen je … ali pa je ni. Tako preprosto je. In o ljubezni Rok najraje piše. Pa ne nujno tisti med moškim in žensko – ljubimo, ne pozabite, očeta, mamo, otroka, prijatelja ali sočloveka, drugo živo bitje. In če se nam v letih, ki so nam dana, zgodi še tisoč drugih odtenkov, je na koncu ljubezen tista, ki šteje. In "Življenje je reka" je točno to: boleče spoznanje, da je vse minljivo. Vse, razen ljubezni.

Ljubezen gre naprej – v drugi obliki, a hkrati ostaja tu. Težko je opisati, težko ubesediti. Preveč neumen sem, da bi znal ljubezen in minljivost bolje opisati, kot jo Življenje je reka. Muziko razumejo vsi. Prav vsi. In moj opis vsega, kar pesem nosi, je najverjetneje samo slab prevod slednjega,

dodaja Rok.

Eno leto snemanja videospota
Rok Lunaček je za "Življenje je reka" več kot 1 leto snemal videospot z režiserjem Rokom Breznikom. Videospot prikazuje življenje skozi naravo: njen začetek in prvo prebujanje ter njen tihi spanec na koncu vsakega cikla. In na to ozadje postavi človeka, ki s sabo nosi vse svoje breme v malhi – slike, spomine, ljubezni, trpljenje, dobre in slabe odločitve in vse, kar mu je življenje prineslo.

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Deli na socialnih omrežjih

Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran