radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Kulturno društvo Graška Gora je letos organiziralo že 47. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra. Festival z večletno tradicijo je bil v petek, 18. avgusta 2023, zvečer. Na prireditvi, ki je bila revialnega značaja, so nastopili vrhunski ansambli: Štirje kovači, Vražji muzikanti, Zeme, Vrli muzikanti, Murni, Šepet, Fiškali (Hrvaška) ter mlad ansambel Pika na i. Voditeljica festivala je bila Darja Gajšek.

graska gora 01

Posneta je bila festivalska TV oddaja, ki bo v premierno predvajana na programu TV Slovenija 1 v petek, 25. 8. 2023, ob 20. uri.

Festival Graška Gora je ena izmed največjih prireditev te vrste v Sloveniji. Festival je z leti prerasel iz lokalnega v mednarodnega. Zadnja desetletja privablja na Graško Goro poleg slovenskih tudi izvajalce in obiskovalce iz Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije, Madžarske in tako skrbi za razpoznavnost kraja ter širjenje kulturne dediščine slovenske narodnozabavne glasbe tudi preko meja. Eden izmed najstarejših tovrstnih festivalov v Sloveniji poteka na edinstvenem prireditvenem prostoru z izjemno naravno kuliso, na tromeji občin Velenje, Slovenj Gradec in Mislinja, kar daje glasbenemu srečanju poseben pečat. Uspešni in popularni ansambli se tako kot gledalci in poslušalci radi vračajo na festival z bogato in posebno tradicijo.

Kulturno društvo Graška Gora v sodelovanju s partnerji z izvedbo festivala zelo uspešno promovira domačo glasbo in glasbenike.

graska gora 02

graska gora 03

graska gora 03

graska gora 04

graska gora 05

graska gora 06

graska gora 07

graska gora 08

graska gora 09

graska gora 10

(Foto: KD Graška Gora)

Kratka zgodovina festivala Graška Gora poje in igra
Na Graški Gori nad Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo - kraj namreč leži na tromeji med temi občinami - je leta 1976 nastalo srečanje narodnozabavnih skupin.

Po 20. prireditvi je Srečanje ansamblov dobilo novo ime - Graška Gora poje in igra, prireditev pa je prerasla v tekmovanje, na katerem sodelujejo skupine, ki so na glasbeni sceni popolni začetniki in jim s tem omogočamo uvrstitev na glasbeno prizorišče, kot tudi glasbeniki, ki veljajo za najboljše v tej zvrsti na celem svetu. Tako so na festivalu že nastopili najboljši ansambli iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Madžarske, ki s svojo virtuoznostjo presenečajo tako poznavalce kot nepoznavalce te zvrsti glasbe. Graška Gora je tako postala zibelka mnogih uspešnih glasbenih skupin, ki so se na glasbeno sceno prebili prav na Graški Gori.

Tako so na Graški Gori nastopili: Franc Mihelič, Lojze Slak, Franci Zeme, Fantje treh dolin, Fantje iz Oplotnice, Vesna, Slapovi, Igor in zlati zvoki, Svetlin, Zupan, Die Mooskirchner, Die Grazer Spatzen, Lechner Buam, Oberkrainer Power, Poskočni muzikanti, Veseli svatje, Gadi, Navihanke ... Seveda velja izpostaviti tudi povezovalce: Marjan Kralj, Vinko Šimek, Mito Trefalt, Sašo Hribar, Boris Kopitar, Stojan Auer, Janez Dolinar, Natalija Verboten, Andrej Hofer, Tjaša Hrobat ...


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran