radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Po glasbenem prvencu Sanjava skupaj, ki je luč sveta ugledal spomladi 2022, kvintet mladih strastnih muzikantov na slovenskem narodnozabavnem odru predstavlja svoj drugi komad z naslovom Železna kri. Valček ima močno sporočilo upanja za vse tiste, ki jim je partnerjeva diagnoza prekrižala načrte in razblinila sanje o brezskrbni prihodnosti. Zgodba, ki so jo navdihnili resnični dogodki in situacija v družini enega od glasbenikov, je pospremljena z nežno melodijo in resnično seže do srca. Tako do srca, da se poslušalcu, ki pozna situacijo, v očeh zaiskri solza.

strastni muzikanti

Besedilo pesmi ne izpostavlja konkretne diagnoze, a vendar naj poslušalcem razkrijemo, da gre za hemokromatozo.

O hemokromatozi
Hemokromatoza je dedna presnovna bolezen, pri kateri je moten mehanizem uravnavanje absorpcije železa v črevesju. Povzroča preveč železa v krvi, kar je tudi največkrat vzrok za zastrupitev z železom. Najpogostejši simptomi zastrupitve z železom so poškodbe jeter, srčne mišice in trebušne slinavke, hiperpigmentacija kože in bolečine v sklepih. Človeka s hemokrematozo spremlja splošno slabo počutje, nihanja v razpoloženju in energiji ter zmanjšana kakovost življenja. Previsoka količina železa v telesu je tudi dejavnik tveganja za pojav nekaterih srčno-žilnih bolezni ter raka jeter in črevesja, pripomore pa tudi k nastanku živčno degenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Hemokromatoza je najpogostejša monogenska bolezen pri belcih. Klinični znaki bolezni se razvijejo pozno, ko že pride do nepopravljivih okvar organov, predvsem jeter, endokrinih žlez in srca. Zgodnje odkrivanje bolezni in pravočasen pričetek zdravljenja prepreči okvare organov in omogoči bolnikom normalno kakovost življenja. Zdravljenje poteka s terapevtskimi odvzemi krvi, s čimer se redno odstranjuje odvečno železo iz telesa in s tem vzdržuje njegovo normalno ravnotežje.

O skladbi
Melodijo pesmi Železna kri je ustvaril Damjan Čamernik, oče basista in baritonista Žige, besedilo pa je nastalo v soavtorstvu z Matejem Trstenjakom. Skladba je bila posneta v studiu Zlati zvoki pri Igorju Podpečanu, ki je za skladbo prispeval tudi aranžma.

Videospot je bil v lastni režiji posnet na Vrhniki, Lukovici, v Sinji Gorici ter Dragomerju, kjer imajo 'strastni' tudi vaje.

Če je kitarist Urban pri prvem komadu, polki Sanjava skupaj, prijavil eno zanimivo: »Ti, Damjan, tale polkica je pa čist keči,« so bile prvi odziv poslušalcev na valček Železna kri iskrene solze v očeh.


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran