radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

The Black Proteus je štiričlanska rock zasedba z Dunaja. Kot je značilno za Dunaj, člani prihajajo iz različnih držav, in sicer iz Slovenije, Turčije in Avstrije. Zaradi močnih vezi s Slovenijo, od koder izvira Matjaž Goričan, njihov vokalist in kitarist, so The Black Proteus redno prisotni tudi pri nas. Tokrat predstavljajo duet z Anabel, skladbo Special Something!

anabel proteus

Anabel in Matjaž Goričan (The Black Proteus) v studiu (Foto: Arhiv izvajalca)

Skupina se je s skladbo Special Something zvokovno vrnila v 80. in 90.-a, pesem pa govori o razhodu in združitvi ter raziskuje ponovno odkrivanje ljubezni, še posebej, ko je ta nekaj posebnega in se za njo splača boriti. V videospotu, ki so ga posneli, pa raziskujejo tudi razsežnosti in neskončnost vesolja, kjer si ob nemogočih pogojih sestavljajo raketo za povratek na Zemljo. Z njim The Black Proteus nadaljujejo zgodbo videospota že izdane pesmi Soul for Sale in se hkrati dotikajo spota za prav tako že izdano Becoming Someone z albuma Loading… Na omenjenem albumu prav tako najdemo prvo različico pesmi Special Something, ki pa ji je manjkal ključni element: Anabel.

Anabel in The Black Proteus je združil priznani slovenski pevec in profesor petja Boštjan Korošec iz Vocal BK Studia, ki združuje glasbene umetnike iz Slovenije in tujine, kamor zahajata tudi Anabel in Matjaž. Anabel smo prvič spoznali leta 2017 s skladbo Ob kavi, s katero je postala tudi najbolj predvajana nova izvajalka leta 2017. Od takrat je Anabel redno prisotna na naši glasbeni sceni (med drugim je dvakrat nastopila na EMI) in navdušuje z raznolikimi pop skladbami.

The Black Proteus so začeli ustvarjati pred petimi leti, po tem, ko je Matjaž zamenjal Maribor za Dunaj in v tamkajšnji kavarni spoznal glasbene somišljenike, ki so ga iz banda Dweal popeljali na novo, mednarodno pot. Leta 2018 so The Black Proteus izdali svojo prvo skladbo Brand New Start in kasneje prvi EP We Meet Again, ki zrcali njihove glasbene korenine – grunge in alternativni rock. Svojemu rocku so kmalu zatem primešali poznane zvoke igralnih konzol. To se še posebej odraža na njihovem dolgometražnem prvencu Loading…, ki ga sami opredeljujejo kar kot 8-bitni rock. Skladbe na albumu so dosegle prve večje uspehe v Avstriji. Pesem Soul for Sale je na največji dunajski radijski postaji 88.6, ki dnevno doseže več kot četrtino milijona poslušalcev, postala pesem tedna, več skladb iz albuma ter novih singlov pa se je uvrstilo v njihovo redno rotacijo. Uvrstili so se tudi v polfinale natečaja Rot-Weiß-Rock Stage, s katerim postaja 88.6 povezuje obetavne ustvarjalce s publiko in glasbeno industrijo. Skupina je nastopila na legendarnih koncertnih prizoriščih, kot je U4, kjer so igrali zvezdniki, kot so Falco, Nirvana, Prince in The Cure. V Sloveniji je skupina s pesmijo Chasing Dreams zmagala na natečaju STANDOUTS postaje Radio Si, na katero se je prijavilo kar 88 izvajalcev s 125 skladbami. Njihove ambicije pa se širijo še dlje: The Black Proteus se v petek odpravljajo na evropsko koncertno turnejo 8-Bit Invasion Tour, v okviru katere bodo nastopili v Italiji, Avstriji, Sloveniji, Franciji in Španiji. Glavni cilj je nastop na priznanem showcase festivalu Pro Weekend Fest v španskem mestu Castelló de la Plana, kjer se bo zasedba predstavila novi publiki in predstavnikom iz glasbene industrije.

The Black Proteus so:

  • Matt, Matjaž Goričan – vokal, kitara
  • Roman Badstuber – bas kitara
  • Temmuz Işı Özerkan – kitara
  • Florian Kastenberger – bobni

Anabel je slovenska publika prvič spoznala leta 2017 s skladbo Ob kavi, s katero je zmagala na festivalu Poprock, ki je potekal v okviru Dnevov slovenske zabavne glasbe 2017. Pritegnila je pozornost širše javnosti in tako postala tudi najbolj predvajana nova izvajalka leta 2017.

Pesem Ob kavi je več tednov preživela na lestvici SloTop50, bila pa je nominirana tudi za skladbo leta, slovenske nagrade za medijske dosežke in dosežke v popularni kulturi Žarometi 2017.

Leta 2018 je s pesmijo Pozitiva nastopila na predizboru za pesem Evrovizije - EMA, s Tendency pa je na EMI nastopila še štiri leta kasneje in si pripela finale. Njena glasba se redno predvaja na radiu, trenutno pa pripravlja nove skladbe.


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran