radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Êdna je prekmursko-štajerska skupina izkušenih glasbenikov, ki je zapisana križanju tradicionalnih ljudskih pesmi iz Prekmurja in Porabja s sodobnim, svežim pridihom. Pred petimi leti so izdali debitantski album z naslovom – Ajnc, cvaj, draj, na katerem je devet raznolikih skladb, po devetih letih ustvarjanja pa so letos izdali svoj drugi album z naslovom Slove rdeče, ki je ljubezensko obarvan.

edna

(Foto: Saša Huzjak)

Prvi duet
V aktualnem singlu Po dolinaj, za katerega je skupina izdala tudi videospot, prvič v Êdninih pesmih zaslišimo dva glasova. Duet je narekovalo ljudsko, porabsko besedilo, ki pa nosi skoraj da filmsko zgodbo s scenarističnim preobratom. Navidez preprosta zgodba o vasovanju in mladostni ljubezni nemreč hitro razkrije prave namere snubca. Ob Tjaši Cigut je glas pesmi tokrat posodil tudi kitarist skupine Luka Sraka, že omenjeno ljudsko besedilo pa je Tjaša uglasbila s kontrabasistom Luko Ščavničarjem.

Scenarij, ki se piše sam
Videospot za skladbo je nastajal v okolju, ki skladbi pritiče, na Goričkem. Valoviti hribčki poljske steze in čarobni gozd pa so za mnoge pozabljeno ljudsko pripovedno ljubezensko pesem v Êdnini moderni preobleki povzdignjeno prenesli v današnji čas. "Besedilo pesmi je tako nazorno, da se je scenarij napisal skoraj sam, zgodbi smo dodali le še nekaj svojih idej." Dodaja vodja skupine Tjaša, ki je prevzela tudi vlogo režiserke.

Videospot je nastal pod budnim očesom ekipe produkcijske hiše Halla, ob Êdni pa so v videu nastopile tudi pevke skupine Evterpe.

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran