radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Božidar Wolfand Wolf je največjo slavo užival v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja, ko je nizal uspešnice, kot član legendarne zasedbe Rendez-Vous ter v solo karieri. Oh ne, Cherie, Goodbye, Michelle, Prvi rendez-vous, Angel varuh, Koliko solz, Ne laži mi, Moja mala princeza je samo nekaj uspešnic, ki so postale zimzelene.

Tokrat se je Wolf odločil, da "preobleče" eno najbolj priljubljenih slovenskih zimskih uspešnic.

bozidar wolfand wolf

Že kot otrok sem Belo snežinko rad prepeval s staršema ali ob različnih priložnostih. Ta zasavska himna je bila ukoreninjena v srcih ljudi že desetletja in zaradi svoje ljudske melodije in besedila ni slučaj, da je bila tako zelo priljubljena. Še ko sem igral v skupini Rendez-Vous, sem jo s fanti želel posneti pa se nekako nismo mogli zediniti, da je to pravi tip pesmi za našo skupino. Kot avtor in producent sem v 80-ih delal z raznimi izvajalci in zato sem takrat predlagal zasavski skupini Veter, ki izvira iz mojega Hrastnika, da Belo snežinko posnamejo. Ker je pesem že v osnovi hitovsko obarvana, je v zelo kratkem času prepričala mnoge Slovence,

je povedal Wolf. Med leti 1978 in 1982 je tudi sam prepeval v omenjeni skupini in se z njimi prvič predstavil na festivalu Melodije morja in sonca. Pesem Bela snežinka je skupina Veter posnela v studiu Cankarjev dom, izdala 16. decembra 1988 ter prodala 28.000 kaset. Aranžma je napisal njihov pevec Vanjo Tomc, producirala pa sta jo Božidar Wolfand Wolf in Tadej Hrušovar.

Tokrat sem se odločil, da jo tudi sam posnamem in malce aranžmajsko pomladim. Pri tem mi je pomagal naš Zasavec Jani Lipičnik, ki je odličen glasbenik, multiinštrumentalist, producent. Aranžiral in odigral je prelepo verzijo v katero je zelo lepo vkomponiral tudi naš nacionalni instrument, harmoniko. Čutil sem, da pesem potrebuje malo hitrejši ritem, da se lažje ob njej zapleše in tako vam sedaj predstavljam novo preobleko te pesmi, ki mi je zelo pri srcu,

je dodal.

Pesem ima zelo zanimivo in zapleteno zgodovino. Original je italijanska pesem Non Dimenticar Le Mie Parole iz leta 1937, za katero je glasbo napisal Giovanni D'Anzi, besedilo Alfedo Bracchi, posneli pa so jo Emilio Livi & Trio Lescano. Nato je pesem v hrvaščini z naslovom Sniježi leta 1940 napisal Mario Kühnel (tudi Kinel), šele tri leta kasneje pa jo je posnel Ivo Robić. Leta 1957 smo dobili prvo slovensko verzijo Tiho pada sneg, katere besedilo je napisal Aleksander Skale, posnel pa jo je Vokalni kvintet Optimisti z Ljubljanskim jazz ansamblom. Dolga leta se je pod avtorje napačno navajal Mario Kühnel, saj so slovenski glasbeniki pesem priredili po hrvaški verziji. Avtor besedila Bele snežinke je neznan. Nekateri vseeno omenjajo Aleksandra Skaleta, med druge možne tekstopisce se uvrščajo Alojz Zavratnik iz Zagorja ob Savi in celo neki zasavski župnik. Čeprav gre za besedilo po ljudskem izročilu ter pesem, ki je pred tem doživela že več priredb, je prav verzija skupine Veter tista, ki je poskrbela, da je pesem postala zimzelena.


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran