radio tomi predvajalnik

valter kocijancicObstajajo mitske, fantomske pesmi, ki ponavadi niso bile nikoli javno objavljene, vendar jih poznamo s koncertov izvajalcev. ''Goli otok' skupine Paraf je sigurno najbolj mitski 'fantom' v celotni regionalni punk in novo valovski zakladnici.

Poleg 'Narodne pjesme' je bil absolutni favorit na live nastopih skupine Paraf vedno 'Goli otok'. Na žalost, zaradi politično nekorektnega besedila, se skladba ni nikoli uvrstila na njihov prvenec 'A dan je tako lijepo počeo', pesem tudi ni bila nikoli studijsko posneta.

Po drugi svetovni vojni, za časa socialistične Jugoslavije, od leta 1949. do 1988., je bil na Golem otoku organiziran strogi zapor, na začetku so bili tam priprti izključno politični zaporniki, kasneje tudi kriminalci in mladoletni delikventi. Goli otok je postal simbol ne samo jugoslovanskega, ampak tudi kakršnegakoli totalitarnega režima. Dandanes so to splošna znana dejstva, vendar leta 1978, ko je skladba Goli otok nastala, je bila to tabu tema. Javno izvajanje te skladbe na koncertih je vedno iz občinstva izvabljalo zelo posebne senzacije.

Edini beležko originalne pesmi so posneli leta 1979 v Puli. Pesem bo končno premierno izdana na četvornem box setu Parafov 'Izbrana dela 1976-1987'.

40 let kasneje se je namreč Valter Kocijančič odločil do konca realizirati studijsko verzijo 'Golega otoka'. Ob pomoči spremljevalnega benda Perspektiva (Alen Tibljaš - bobni, Robert Jovanović - bas, Vlado Simcich Vava – kitara) je mojstrsko adaptiral nikoli pozabljeno pesem. Nova verzija je tako furiozna, kot bi bila posneta pred štirimi desetletji in ne zdaj.

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran