radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

V uredništvu Radia Tomi nas je zanimalo o čem bo potekal bralni krožek Nine danes? Kosmačeva nam je odgovorila:

Alda Merini je priznana in zelo popularna italijanska avtorica. Vedno več mlajših generacij posega po njenih knjigah in jo citira na socialnih omrežjih. Morda, ni veliko njenih prevodov v slovenščino prav zaradi njene izrazito klišejske italijanske pretirane narave in reakcij. Alda je bila bojevite narave in navkljub konvencionalni vzgoji je bilo njeno obnašanje na nek način podobno igralki Anni Magnani. Umobolnica je bila tako rekoč drugi dom za Aldo. Tam je dobila snov za naslednjo pesem:

"Moji prstni odtisi/ ki so mi jih vzeli v norišnici,/ so preganjali moje roke/ kot naraščajoče hropenje v žili življenja,/ tisti prekleti prstni odtisi/"

Avtorica je obubožala v sedemdesetem letu in grozilo ji je brezdomstvo. Oboževalci so zbrali sredstva, da ni pristala na ulici. Alda se ni sramovala svojih italijanskih oblin in je rada pozirala gola, zavita v šal, njen naguban vrat pa je bil okrašen z belimi perlami. Merini se je rodila na dan poezije in umrla na dan mrtvih.

Aldina spominska hiša - muzej je odprta za vse obiskovalce in ljubitelje umetnosti v Milanu. Mene so pretresli njeni citati :

"I don't like Paradise,
As they probably don't have obsessions there."

"I would like to be helped
but not to understand.
Because i understand too much."

"Someone put an end to my journey,
without any charity in the tone of it.
But even stretched out on the ground
I sing for you now
my songs of love."

nam je za konec še povedala Nina.

Zahvaljujemo se Kosmačevi za bralna priporočila in naš Radio Tomi bo danes vrtel izvirne in nenavadne popevke in morda bo kakšna tudi v italijanskem jeziku.

nina kosmac 0303

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran