radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Nino smo vprašali, če je ta konec tedna ponovno počela kaj zanimivega? Pisateljica Kosmač nam je zaupala:

Pravzaprav ne. Nisem počela nič zanimivega. Lahko pa vam povem o čem bom govorila na bralnem krožku v četrtek.

Hollywood je desetletja izkoriščal dejstvo, da ima večina ljudi rada zgodbe s srečnim koncem. Tokrat bom govorila večino o knjigah po katerih so posneli filme. Mislim, da je večini Slovencev poznan film Forrest Gump, ki je bil posnet po knjižni predlogi Winstona Grooma. Winston Groom – vietnamski vojni veteran - je zaslovel šele kot avtor po izidu filma. Nikoli ni prejel treh procentov od izkupička filma, vendar je prodal več kot milijon izvodov knjige. Knjiga je prevedena v srbski jezik (založba Laguna) in ni tako humoristična kot film, marveč dokaj temačna.

nina kosmac 0305

Veliko bolj temačno pa je bilo življenje introvertiranega pisatelja – Williama Irisha. Pisal je praktično o vsem, vendar je bila njegova tematika vedno mračna in nenavadna. Ima pa eno knjigo s srečnim koncem imenovano: "J'ai épousé une ombre". Še pred letom 1940 je napisal knjigo z naslovom "Marihuana.

Bil je eden izmed najljubših avtorjev režiserja Alfreda Josepha Hitchcocka, ki je posnel eno izmed svojih uspešnic po knjigi avtorja Williama Irisha. Pisatelj je večino življenja preživel v Mehiki med finančnimi vzponi in padci. Nikdar se ni poročil in do smrti je živel v skupnem gospodinjstvu z materjo.

Na bralnem krožku bom tokrat, poleg navedenih knjig predstavila uspešno pisateljico, ki piše zelo dolge romane - Hanyaje Yanagiharo. V enem izmed njenih knjig je Hanyaje napisala v angleščini:

"This isn't fair, he would think in those moments. This isn't friendship. It's something, but it's not friendship. He felt he had been hustled into a game of complicity, one he never intended to play."

Hanya Yanagihara, A Little Life

V uredništvu Radia Tomi želimo vsem našim sledilcem lepe prvomajske praznike! Najbrž ni več skrivnost, da bo naša sodelavka Nina Kosmač tudi te praznike preživela v družbi knjig!

nina kosmac 0306

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran