radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Nino Kosmač smo zmotili zgodaj zjutraj in povprašali o temi četrtkovega bralnega krožka? Za naš portal je odgovorila:

Mineva sto let od smrti nadčasne igralke Sarah Bernard .Od prejšnjega meseca dalje poteka razstava v "Petit Palaisu" v Parizu imenovana "Et la femme créa la star". Božanska Sarah ni dobila vzdevka brez razloga, saj je bila v mnogih aspektih poklicnega in osebnega življenja pred svojim časom. Mnogo pred Belo Lugosijem je spala v krsti, pred Marcelom Mastrojanijem je uvedla slog igranja brez "patosa", zato da je oglaševala svojo podobo za izdelke podjetij je zahtevala plačilo in mnogo let pred Maršalom Titom in Michael Jacksonom je bila lastnica živalskega vrta. Ateistka in mati samohranilka je s časom postala zelo uspešna poslovna ženska in lastnica teatra. V času ko so bile moderne ženske z oblinami je vzdrževala vitko postavo. Oboževala je novo tehnologijo (Edisonove izume) in posnela je enega izmed prvih nemih filmov. Sarah se je v vlogi moškega morilskega Pierrota odpravila s kovčki Louis Vouittona na turnejo po vseh Združenih državah in v Avstralijo. Prijateljevala je z Mark Twainom, Viktorjem Hugotom, Marcelom Prousom, Jean Cocteaujem, Gustave Dorejem itn. Igralka je v javnosti ponavljala moto : "Ne glede na karkoli".

Ne glede na karkoli, prva "influencerka" in legendarna igralka svetovne slave je bila uspešna tudi na književnem področju. Napisala je veliko knjig o odrski tehniki in dva avtobiografska romana. Avtobiografija "Moje dvojno življenje" se še danes uspešno prodaja.

Govorila bom tudi o španskem scenaristu in pisatelju Aitorju Gabilondu, ki je napisal novelo z naslovom: "Elegantnim ljudem se ne mudi". Pred nekaj dnevi je Netfliks plataforma pričela predvajati uspešno kriminalno nanizanko "Muted" po njegovem scenariju. Zgodba priča o psihopatskem morilcu svojih staršev, ki je mladoleten. Po izpustitvi iz pripora je mladenič pod 24. urnim policijskim nadzorom, katerega se ne zaveda ...

Predavanje bom zaključila s francoskim pisateljem Alphonsom Daudetom – humorističnim avtorjem knjig - Sapfo: pariške ljubezni, Tartarin iz Tarascona, Pisma iz mojega mlina, Jack, Zastavonoša ...

Kosmačevi želimo uspešen začetek tedna kot zastavonoša knjig. Naš radio pa bo poskrbel za obilico zabavne in druge glasbe v tem tednu, tudi z lestvico z najnovejšo glasbo, ki jo za nas pripravlja naš italijanski glasbeni urednik.

nina kosmac 0404

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran