radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Kosmačevo smo vprašali o čem bo potekalo njeno današnje literarno predavanje? Nina Kosmač nam je odgovorila:

Nedavno je preminul Milan Kundera, zato bom govorila na predavanju o njem. Recitirala bom sledeči odlomek iz njegove knjige:

In vendar ne gre za neznanko, pred njim je Chantal, brez dvoma njegova Chantal, vendar Chantal z obrazom neznanke, in to je grozljivo, nedopovedljivo grozljivo. Prestreže jo, jo stisne v objem in hlipajoč ponavlja: Chantal, moja mala Chantal, moja mala Chantal!, kot bi hotel s ponavljanjem imena spremenjenemu obličju vdahniti nekdanji izgubljeni videz, izgubljeno istovetnost.

Istovetnost - Milana Kundere

Strokovnjak za Kundero in večino prevodov v slovenski jezik je Jaroslav Skrušny. Spominjam se Skrušnija in njegove kuhinje na Tobačni 2a v Ljubljani. Družila sem se z otrokoma Jaroslava- Nastjo in punkovcem Janom. Jaroslav je bil vedno tako zatopljen v knjigo , ki jo je neprestano nosil v roki, da me nikdar ni niti opazil, ko sem prišla na obisk.

Najslavnejši češki partijski komunistični pisatelj in nominiranec za Nobelovo nagrado- Milan Kundera -se z mojega stališča odlikuje po distanci in predvsem smislu za humor pri vsem svojem pisanju.

S šalami je Milan začinil preteklost in celo poroko z drugo ženo, ko je prosil poročno pričo naj zasede njegovo mesto - torej mesto ženina. V Parizu naj bi si pisatelj ustvaril novo identiteto, glede na najnovejšo biografijo o njem. Zanikal naj bi lastno slavo na Češkem in dejal, da so ga vrgli ven iz fakultete, čeprav je le - to to končal z dobrimi ocenami. Kundera je bil medijski pisatelj medtem, ko je živel v Parizu. Ko pa je učakal svetovno slavo z romanom Lahkotnost bivanja- kjer protagonist Tomaž premišljuje in postavi ločnico med ljubeznijo in spolnostjo - je prekinil medijsko sodelovanje in se zavil v tišino.

Predavanje bom nadaljevala in prav tako zaključila s knjigami drugih zanimivih avtorjev.

Kosmačevi želimo uspešno predavanje. Mi pa bomo na Radiu Tomi predvajali same uspešnice!

nina kosmac 0604

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran