radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Pisateljico Kosmač Nino smo zopet vprašali o čem bo govorila na bralnem krožku ta teden? Tokrat nas je zelo presenetila z vsebino barvitega avtorja v deževnih dneh.

Tokrat bom na krožku govorila izključno o knjigah sivolasega Warhola. Andy je povedal:

Business art is the step that comes after art. I started as a commercial artist, and I want to finish as a business artist. Being good in business is the most fascinating kind of art. During the hippie era people put down the idea of business. They’d say “money is bad” and “working is bad”. But making money is art, and working is art - and good business is the best art.

I think pot should be legal.

Warhola pozna cel svet po raznobarvnih portretih zvezd, ter po pločevinkah paradižnikove omake, steklenicah Coca – Cole in njegove tovarne filmskih zvezd imenovane Factory. Preroški zvezdnik in soustvarjalec pop umetnosti, se je zapisal v zgodovino, kajti dokazal je, da čisto vsak še tako preprost vsakdanji predmet lahko postane v rokah talentiranega umetnika – prava dobro prodajna - umetnina. Bil je obseden z zvezdniki in mnogo njih je tudi sam promoviral in jih popeljal po poti slave (Eddie Sedwick,Velvet Underground, Nico, Odine, Basquiat, Chelsea Girls …). Introvertirani Andy je poznan predvsem kot plastični umetnik in režiser provokativnih filmov. Ne da bi upošteval avtorske pravice je posnel film "Batman".- Warhol je znal izjemno dobro ustvariti in prodajati svojo javno podobo. Napovedal je novodobno družbo trač revij, obsedenost nekaterih s slavnimi osebami ter influencerje z njihovo 15 minutno slavo.

Potem, ko je zaslovel se je družil samo še z izjemno bogatimi in slavnimi osebami in se posvečal izključno pisanju knjig, ki jih je izdajal v samozaložbi. Predlagam v branje katerokoli izmed njegovih knjig, saj se je v njih razgalil kot umetnik in prikazal življenjski slog umetnikov v New Yorku, kar skozi tridesetletno obdobje. Knjige, ki jih je napisal so: A Novel (knjiga je polna dialogov predvsem med Andyjem in Ondine. Andy je snemal pogovore, nato pa so tajnice naredile dobeseden prepis na papir), The Philosophy of Andy Warhol (knjiga je napisana po podobnem postopku kot prej navedena, vendar je šlo tokrat za zlitje na papir telefonskih pogovorov med avtorjem in Brigid Polk), Popism (knjiga, ki opisuje pop – art umetnost), The Andy Warhol Diaries (diktiral je knjigo po telefonu in prijateljica jo je pretipkala), Andy Warhol's Party Book (Andy v tej knjigi daje napotke o organiziranju zabav), Fame pa je knjiga polna aforizmov. Warhol je bil tudi soavtor kuharske knjige – Wild Rasperries.

Radio Tomi ima rad vsebine Kosmačeve in vemo, da nam Nina z veseljem prisluhne ob pisanju.

nina kosmac 0709

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran