radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Nina, ali že veš o čem boš predavala jutri?, 

smo vprašali pisateljico.

Kosmačeva je odgovorila:

Literatura je manipulacija. Sem homoseksualec, ki ima odnose z ženskami.

Vicente Molina Foix

Vem. Govorila bom o filmskem in literarnem kritiku, ki je postal priljubljen pisatelj kratkih zgodb in romanov. Hkrati pa je tudi dramaturg in režiser. Vicente Molina Foix je star oseminsedemdeset let. Molina velja za enega izmed najboljših živečih španskih pisateljev. Ima zveste bralce, ki ga obožujejo (ne glede na visoke cene njegovih knjig). Režiser Pedro Almodovar ga ne more prehvaliti. Za razliko od Pedra, Vicente Molina ni nikoli prostaški. Nostalgični pisec vedno umesti svoje junake v različna obdobja in kraje. Tudi, kadar Foix piše o spolnosti je ta nakazana in ne pade v oči. V svojem ustvarjanju se avtor - ne ponavlja.

Vicente Molina Foix ni bil vedno priljubljen. Raje je plaval in se sončil s knjigo v roki na alikantskih plažah kot pa, da bi igral nogomet z drugimi otroci. S trinajstimi leti je zaprosil za avtogram pokojnega Nobelovca Camillo Jose Celo. Kasneje je doštudiral umetnostno zgodovino v Madridu in se odpravil na magisterij v London. Tri leta je predaval o španski literaturi na Oxfordski univerzi in ostal osem let v Londonu. V kolikor gre verjeti avtorjevim besedam si je krog prijateljev vedno izbiral med pametnejšimi, bolj izobraženimi in nadarjenimi umetniki od sebe. Živel je v Parizu in Baskiji , kopičil znanje ter občasno pisal filmske kritike v prestižnih časopisih, ki jih je združil v knjižno obliko. Opravil je pogovor s Stanleyem Kubrickom, ki ga je objavil prav tako v knjižni oblik i- po režiserjevi smrti.

Leta 1995 je napisal roman v treh delih za katerega je prejel prestižno nagrado. Leta 2000 pa je postal režiser filma Strelec. Molina ima v svojem delu sledeče zanimive naslove: "Otrok z ušesi", "Ženska brez glave", "Gurmanske sestre" (o štirih sestrah kuharicah), "Vampir mehiške ulice" (v tej knjigi nas poskuša pisatelj prepričati, da je mit o homoseksualni promiskuiteti neresničen)

…V angleškem jeziku sta na voljo uspešnici "The Man Who Sold His Own Bed", "The Young Man without Soul - A Romantic Novel" in "The Letter-opener".

Posebno pretresljiv je Molinin zadnji film imenovan "The God of Wood".

Španija ima edinstven življenjski slog, poleg sredozemske prehrane, "sieste" in "fieste", se v tej državi skoraj vsakdo katerekoli starosti počuti družbeno sprejetega. Španci so tolerantni, ne pridigajo, ne sprašujejo, ter so nasmejani in ljubeznivi. Na žalost, tovrstno navidezno brezskrbno življenje privablja veliko število turistov in pa hkrati tudi šefe kriminalnih združb iz različnih držav, ki so iskani od Interpola. Že več desetletij –zasanjani- Afričani prodajajo pisane tunike, kopalke in bižuterijo vseh vrst po plažah Alikanta. Oni nimajo zaslombe mafijskih organizacij. Pestijo jih težave vseh vrst in že zaradi videza, niso varni pred policijo, ki jih običajno brezsramno pretepa s pendreki. Več let sem preživela v Španiji in nisem kupovala vrtnic starim cigankam (katere so grozile s prekletstvi), nisem dajala denarja romunskim beračem, ki so se izdajali za Bosance, niti nisem kupovala loterijskih srečk slabovidnim ali papirnatih robčkov odvisnikom od heroina. Afričanom pa sem ob skoraj vsaki priložnosti kupila kar so prodajali, kajti še danes verjamem, da imajo tovrstni pribežniki, ki živijo na ulici, največ finančnih težav. Vicente Molina Foix v filmu (na voljo na Netfliks plataformi) pripoveduje o usodah dveh Afričanov in njunem vsakodnevnem boju za preživetje. Na eleganten način so prikazana poniževanja, ki sta jih deležna, ter prehod v prodajo lastnega telesa obeh moških migrantov za topel obrok.

Radio Tomi pa bo danes zarolal Nini na čast tri uspešnice v španščini! Prepustimo se ritmu in presenečenju.

nina kosmac 0905


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran