radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Nino Kosmač smo vprašali o čem bo predavala po praznikih? Pisateljica je za Radio Tomi povedala:

Novembrski prazniki so za večino žalostni, zato bom tokrat predlagala udeležencem krožka, da se potopijo v svet glasbe - preko knjig. Opažam že več let, da mnogi najstniki nosijo majice z napisi glasbenih skupin, ki jih morda niti ne poznajo…

Leta 2019 je pop zvezdnik Elton John izdal avtobiografijo - Me Elton John, kjer opisuje vzpone in padce glasbene scene vse do poroke z moškim in očetovstva. Kar je skupnega vsem avtobiografijam glasbenikov je da opisujejo uživanje drog (kokaina, heroina ali oboje in posledično odvajanje s srečnim koncem). Veliko rokerskih vokalov in priznanih glasbenikov je napisalo knjigo. Med njimi so nekatere, ki so postale uspešnice. Na primer: Billy Idol ( Dancing with Myself), Slash (knjiga z naslovom Slash), Ozzy Osbourne ˙(I am Ozzy), Nikki Sixx (Heroin diaries), Rod Stewart (Rod), Marilyn Manson(The Long Hard Road Out of Hell), Anthony Kiedis (Scar Tissue, Red Hot Chili Peppers: The Shocking Truth!) itd.

Kdor si želi zabavnega branja brez pretiranih omemb alkohola ali drog, pa predlagam avtorizirano biografijo pop – zvezdnika Robbie Williamsa napisano skupaj s Chris Heathom z naslovom Feel. Kniga je požela velik uspeh kritike in bralcev, zato sta avtorja leta 2017 napisala Reveal.

Vsestranska pesnica, pisateljica in umetnica Patti Smith je napisala nagrajeno prodajno uspešnico imenovano Just Kids, kjer opisuje prijateljstvo s fotografom Robertom Mapplethorpom. Mnogo let nazaj je Patti pljuvala z odra med punk koncerti. Ena izmed njenih pesmi se glasi:

A POEM IN 4 PARTS

  • Part one
  • Fuck you
  • Part two
  • Fuck you
  • Part three
  • Fuck you
  • Part four
  • Fuck you

Kultna in zelo surova knjiga o punkovski kulturi, ki je doživela več izdaj in je napisana v obliki dialogov , se imenuje Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk. Avtorja Legs McNeil in Gillian McCain opisujeta depresije Iggyja Popa, naveličanost Joey Ramone po petnajstih letih nenehnih turnej s skupino Ramones, Nico kot gotično Greto Garbo, Sex Pistolse, Patti Smith…V knjigi lahko izvemo, da je Lou Reed prejemal elektrošoke v otroštvu, ter, da je skupino Velvet Underground uživala v sado – mazohistični spolnosti. Syd Vicious se je poročil z shizofreno managerko Nancy Spungen, ki so jo našli polomljeno in mrtvo v kadi hotelske sobe.

Komur pa je tovrstno branje o punk zvezdah odvratno pa bom prav tako predlagala naslednji knjigi z bolj romantično vsebino.

Film Priscilla – režiserke Sofije Coppola je bil premierno predvajan v Benetkah - pred kratkim. Posnet je bil po knjižni predlogi - žene Priscille legendarnega Elvisa Presleya - Elvis and Me (izdan 1985).

Leta 2007 je manekenka in igralka Pattie Boyd (po štiridesetih letih medijskega molka) napisala uspešnico Wonderful Tonight: George Harrison, Eric Clapton, and Me. Priznana muza rokerske scene je služila kot inspiracija pesmi Georga Harrisona “Something” in Eric Claptonovi “Layla”. Harrison je bil Pattin, drugi pa Clapton.

Nina nas je navdušila z njenim opisom današnjega predavanja, kajti Radio Tomi vedno vrti vrhunsko glasbo! To je naše področje! Še danes bomo rolali na našem radiu veliko roka!

nina kosmac 1001


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran