radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Nino Kosmač smo vprašali o čem bo predavala danes. Pisateljica je za Radio Tomi povedala:

I was condemned to, namely to keep quiet and do what I was told, gave me the perfect opportunity to listen and observe. Not to what people told me, which naturally was of no interest to me, but to whatever it was they were trying to hide. I practiced detachment. 

One must not permit oneself excesses, except with persons whom one wishes soon to leave.

Don't you remember that love, like medicine, is only the art of encouraging nature?

Pierre Choderlos de Laclos

Francoski pisatelj in izumitelj (topovske granade) Pierre Choderlos de Laclos s knjigo "Les Liaisons dangereuses" tudi v sodobnem času buri duhove. Avtor je bil prostozidar je imel dokaj razburkano eksistenco. Bil je zaposlen v vojski. Pridobil je čin častnika. V namene pisanja romana je prosil za šestmesečni dopust, ki mu je bil odobren. Ob izidu romana Nevarna razmerja pa je bil v trenutku odpuščen iz vojske. Roman je bil tako škandalozen, da je bil uvrščen med prepovedane knjige. Po francoski revoluciji se je pisatelj pridružil ekstremnim jakobincem, kar je plačal z zaporom. Oris pokvarjene in dekadentne plemiške družbe - pred francosko revolucijo - pa je ostal za večno zapisan v Nevarnih razmerjih.

Bistvo romana je skrivno spletkarstvo (brez predsodkov) in manipulacija razmerij preko erotike. Osvajajo se poročene ženske in nedolžna dekleta v namene podlih iger nadmoči. Večina dobrosrčnih žensk, zamenjuje spretno dvorjenje in igro markiza z ljubeznijo. Tovrstna dejanja služijo za vse vrste političnih in drugačnih izsiljevanj, kar je brezmejno pokvarjeno in izprijeno. Igra se konča s kaznijo protagonistov. Edino razlago, ki jo imam, je, da živimo v svetu lažnih in podlih razmerij, kjer so osvajalske veščine moških cenjene in je erotika ljudi na položaju predmet morbidnega zanimanja, kajti med množico odličnih francoskih pisateljev, so bila de Laclosova Nevarna razmerja izbrana za priredbo scenarija – lansko leto - tako za mladinski film kot za nanizanko. Očitno že naslov sam privablja množice radovednih gledalcev. Podoben uspeh je imel film iz leta 1988 z Malchovichem, Michelle Pfeifer, Umo Thurman in Glenn Close v glavni igralski zasedbi.

Skrivnostni Nini, smo povedali, da se Radio Tomi ne boji nevarnih razmerij in da bomo danes vrteli glasbo z nežno erotičnim pridihom.

nina kosmac 1003

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran