radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Nino Kosmač smo vprašali o čem bo predavala ta četrtek.

Pisateljica je Radiu Tomi zaupala:

Dramaturg s katerim primerjajo letošnjega Nobelovca – Jona Fossea - Henrik Ibsen, me je tako zaznamoval v najstniških letih, da sem kasneje dekorirala dnevno sobo z manjšo knjižnico v slogu knjige Nora (Hiša lutk).

Morda ima norveški avtor tudi vplive drugih književnikov saj je debitiral z romanom Rdeče – črno. Drugi roman Fossea imenovan Boathouse opisuje žalostno življenje brezposelnega samskega fanta, ki živi z mamo. Zadnje delo avtorja pa je avtobiografski opus v treh knjigah in sedmih delih, ki se imenuje Septology. Fosse je poleg dramaturga (Dekle na zofi so uprizorili v Sloveniji) in romanopisca tudi avtor liričnih besedil. Študiral je književnost in ima magisterij iz kreativnega pisanja. Konceptualni in eksistencialistični pisatelj se je iz ateista v zrelih letih pokristjanil, zato tudi večkrat piše o bogu.

Udeležencem krožka bom razložila, razloge zakaj se iz avtorjevega pisanja norčujejo bralci in kritiki že vrsto let (to počnejo še vedno), v svoji zmoti… Dramaturg v igrah ne dodeljuje imen nobenemu liku, kajti s tem dokazuje enakopravnost le teh. Pisatelj se v tekstu kot je Boathouse nenehno ponavlja in uporablja ene in iste besede skorajda dvajsetkrat na isti strani. Z mojega stališča ne želi hipnotizirati bralca z eno in isto besedo, marveč gre za mentalni depresivni proces posameznika, ki ne more iz svoje kože. Zadnji roman avtorja ima 1250 strani, kjer ni niti ene same pike. To utegne biti napor za bralce, vendar je storjeno z razlogom. S tem želi Fosse prikazati, da tudi kadar analiziramo različice svojega jaza, ostajamo na eni življenjski premici.

Vsekakor je Fosse priporočljivo branje, saj novodobni pisatelji ponavadi prinesejo vse na pladnju bralcu in nikjer ne ostane nič skritega. Fosse in Ibsen sta podobna starim zaprašenim podstrešjem in omaram, kjer se skrivajo zakladi.

Predavanje bom zaključila z utopističnimi besedami književnika Jona: "Pisanje rešuje življenja – morda je rešilo tudi moje".

Radio Tomi verjame, da glasba rešuje in je že rešila veliko življenj! Torej napolnimo se z glasbeno praznično energijo!

nina kosmac 1102


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran