radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

V uredništvu našega radia smo zelo radovedni (tako kot vedno), zato smo vprašali pisateljico Nino o katerem pisatelju bo predavala v četrtek?

Kosmačeva nam je zaupala:

Ta teden je literarni svet pretresla novica o smrti ruskega pesnika Leva Rubinsteina. V deželi, kjer biva Trump pa svet zabave, mode in gospodinj nestrpno pričakuje nanizanko o pisatelju Truman Capoteju in kako je njegova nedovršena knjiga Anwered Prayers, povzročila razdor prijateljstva med njim in damami visoke družbe. Naslov nanizanke je Capote vs. The Swans, ki temelji na knjižni uspešnici Capote's Women: A True Story of Love, Betrayal, and a Swan Song for an Era, avtorice Laurence Leamer. Nanizanka bo na voljo na platformi Hulu konec meseca.

Južnjaški pisatelj Truman je odraščal pri tetah. Šele v najstniških letih se je pridružil mami in očimu v New Yorku. Očim ga je posvojil in lepa mama Nina je končno lahko uživala v finančni sigurnosti v njenem najljubšem mestu. Kmalu je Trumanov očim finančno propadel in mati je storila samomor.

Drugi glasovi, druge sobe je naslov homoerotičnega prvenca Capota iz leta 1948, ki ga je objavil že pri rosnih štiriindvajsetih letih. Capote ni nikdar skrival svoje homoseksualnosti, ki je bila razlog burnih reakcij matere. Kdor je gledal izključno film z brhko Audrey Hepburn - Zajtrk pri Tiffanyju – posnet po istoimenski knjižni predlogi Trumana, si ne more predstavljati, da obstaja toliko razlik med knjižno in filmsko izvedbo. V knjigi je glavna junakinja praktično prostitutka in glavni junak (z literarnimi ambicijami) prodaja svoje usluge starejši dami.

Veliko denarja in svetovni sloves je avtorju Capotu prineslo raziskovalno (skoraj novinarsko) delo o krutem umoru – Hladnokrvno. Truman je želel proslaviti uspeh romana v velikem slogu. V Hotelu Plaza je avtor priredil črno-belo tematsko zabavo z maskami, kamor je povabil vsa elitna imena takratnega New Yorka. Spoprijateljil se je s skupino bogato poročenih elegantnih dam, ki jih je ljubkovalno poimenoval Labodke. Capotove Labodke so bile: Lee Radziwill, Babe Paley, Slim Keith, Ann Woodward, CZ Guest, Gloria Guinness, Marella Agnelli in Pamela Harriman. Bil je redni gost vseh omenjenih dam v njihovih domovih po svetu, na jahtah in vseh prireditvah, vse dokler ni objavil v reviji Esquire poglavja knjige Ansered Prayers imenovanega La Cote Basque. V poglavju knjige je očrnil Glorio Vanderbilt in predvsem Babe Paley. Obtožil je celo umora moža eno izmed labodk… Truman ni doumel, da ne obstajajo samo povzpetniki in prostitutke, marveč tudi ljudje z manirami in oliko. V obupu je telefoniral možem labodk, ki so se za vedno poslovili od njega na eleganten način. Veliko časa je trajalo, da je pisatelj doumel, da so ga dame iz New Yorka pozabile. Medijem je drogiran in pijan podajal sledeče izjave: "Literatura je trač. Ana Karenina in Madame Bovary sta primera trač literature. Sem pisatelj in novinar! Ali so Labodke mislile, da se družim z njimi zgolj za zabavo?"

Visoka družba velemesta je Trumanu obrnila hrbet hladnokrvno in za vedno.

Kasneje je objavil poglavje knjige z naslovom Unspoiled Monster, kjer je sam sebe praktično zaklal, kajti imenoval se je za moško in žensko prostitutko, ki mu je za voljo tega uspelo objavljati knjige. Knjiga ima samo štiri poglavja in je nedokončana. Ne ve se, če je pisatelj ostala poglavja napisal ali pa tako dobro skril, da še niso našla. Pisatelj je umrl na domu ene izmed Labodk (o kateri ni pisal) od jetrne ciroze.

Ne strinjam se z izjavami pisatelja. Menim, da je literatura lahko tudi trač, vendarle naj bi vsebovala hkrati tudi nauk. Trači so vendarle zgolj za zabavo!

Radio Tomi ne bo nikoli obrnil hrbta zvestim poslušalcem in Nini! Radio Tomi je glasbi in knjigam prijazen radio! Trenutno naš tonski tehnik med delom bere Ninino knjigo, tako da vsake toliko časa skoraj pozabi na mix na naslednjo skladbo. Kriva je seveda Nina, ker je tako dobro napisala!

nina kosmac 1205


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran