radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Nina, o katerem pisatelju boš predavala v četrtek?, 

smo vprašali pesnico.

Kosmačeva nam je zaupala:

Govorila bom o kontroverznem francoskem avtorju Raymondu Radiguetu (rojenem leta 1903 v Parizu), ki je postal legenda literature. Navduševal se je nad Rimbaudjevo in Verlainovo poezijo in pri borih trinajstih letih je tudi sam pisal pesmi. Pri komaj šestnajstih letih je napisal avtobiografski roman Le Diable au corps, ki še danes vzbuja zanimanje bralcev in po katerem so bili posneti trije filmi. V omenjeni knjigi, ki je izšla, ko je bilo romanopiscu komaj dvajset let opisuje afero med najstnikom in nekaj let starejšo poročeno žensko, ki zanosi in potem umre ob rojstvu deteta. Opisi ambivalentnih čustev do nosečnice, ter strahu pred starševstvom so pretresljivi. Založnik knjige je naredil mlademu avtorju agresivno medijsko promocijo, ki se mu je obrestovala. "Wunderkind" je z uspehom knjige, še bolj poglobil svoja prijateljstva z dadaisti in kubisti, katerih intelektualne kroge je obiskoval že s štirinajstimi leti. Preselil se je v hotel in imel ljubezenska razmerja z bivšo Modiglianijevo in Picassovo muzo. Skupaj z dvanajst let starejšim mentorjem in pisateljem Jeanom Cocteaujem sta si naročila enaka poročna prstana pri podjetju Cartier - v začudenje vseh. Pisatelj se je družil s Picassom in Coco Chanel, pil alkohol in kadil opij. Pisatelj Viktor Hugo je trdil, da mu je duh na neki seansi napovedal prezgodnjo smrt Radigueta. Radiguet je umrl v dvajsetem letu zaradi zastrupitve s školjkami in ni dočakal izida drugega romana "Le Bal du comte d’Orgel".

Radio Tomi želi Nini uspešno literarno predavanje in poziva poslušalce, da prisluhnejo romantični glasbi, ki jo vrtimo v tem tednu!

nina kosmac 0101


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran