radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Pri pisateljici Nini Kosmač smo se pozanimali o kateri knjigi bo predavala v tem tednu?

Kosmačeva je Radiu Tomi povedala:

Z udeleženci se bomo pogovarjali o utemeljitelju švedskega romana in nadčasovnem dramaturgu Johanu Augustu Strindbergerju (1849 – 1912). Strindberg je imel velik vpliv na Tennessee Williamsa, Edward Albeeja, Maxima Gorkega, Johna Osborna, Ingmarja Bergmana, Nobelovca Eugenija O'Neilla in Jorge Luisa Borgesa. Čeprav bo poudarek na satirično - družbenem romanu "The Red Room" (s krajem dogajanja v Stockholmu), bom omenila tudi citate avtorjevih drugih del.

Johanova umetniška kariera je trajala štirideset let. Imel je komplicirano otroštvo; polno selitev, finančnih težav in čustvene hladnosti. Izgubil je mater pri trinajstih letih in kasneje se je moral soočati s smrtjo prvorojenca. Avtorjev odnos z očetom je bil tako slab, da niti ni šel na njegov pogreb. Kazal je zanimanje za kemijo, vendar študija ni dokončal. Preživljal se je z inštruiranjem, dokler ni zaslovel kot romanopisec s knjigo "The Red Room" po vsej Skandinaviji. Srednja leta Johana so bila zaznamovana s psihotičnimi izbruhi (o katerih je kasneje pisal) ter posledično hospitalizacijo v psihiatričnih ustanovah, finančnimi težavami (zaradi dolgih obdobij pisateljske blokade), življenjem v Parizu in prejemanjem nagrad za umetniško ustvarjanje.

Radio Tomi bo poleg kopice dobre glasbe zavrtel Kosmačevi na čast komada « The Red Room« raperja Offseta in izvajalca Doja Cata.

nina kosmac 0501


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Ocena uporabnika: 5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran