radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Celjska Splavarska brv je na razstavi v Frankfurtu predstavljena kot eden izmed najboljših projektov vzorčnih mest

V Celju so bili veseli in ponosni ob novici, da je projekt Splavarske brvi, ki povezuje levi breg Savinje pri Osrednji knjižnici Celje z Mestnim parkom, predstavljen na razstavi »Ride a Bike! Reclaim a City« v nemškem Frankfurtu. Na razstavi, ki jo je organiziral Deutsches Arhitekturmuseum in bo odprta do 2. septembra letos, je namreč predstavljenih 28 projektov vzorčnih mest, ki najbolje uvajajo trajnostno mobilnost s poudarkom na transformaciji mestnih površin v kolesarjem prijazne urbane prostore. Hkrati je pri švicarski založbi Birkhauser izšla monografija, v kateri je prav tako predstavljena celjska Splavarska brv. To je odlična promocija za Celje in hkrati spodbuda za projekte, s katerimi v Celju načrtujejo izgradnjo nove kolesarske infrastrukture in uvajajo trajnostne oblike mobilnosti.

splavarski most 1

(Foto: Gregor Katič)

Spomnimo naj, da je bila Splavarska brv zgrajena leta 2014. Zaradi poplavne varnosti na porečju Savinje so staro, armirano betonsko brv zamenjali z novo mostno konstrukcijo, ki s svojo spodnjo ploskvijo sega iznad višine stoletnih voda reke Savinje. Most je dolg skoraj 150 metrov in je iz arhitekturnega vidika zaradi svoje elegance in drznosti nekaj posebnega. V enem loku premošča reko in Partizansko cesto, nato pa se v obliki vijačnice spusti na območje Mestnega parka. Nosilna jeklena konstrukcija mostu je težka okoli 160 ton.

splavarski most 2

(Foto: Gregor Katič)

V Celju se zavedajo, da so mostovi odraz razvoja družbe in njene arhitekturne ter inženirske kulture. So simbol inženirske odličnosti in hkrati tudi del nove estetike prostora. Mostovi so nenazadnje tudi povezovalci življenja ob bregovih, javna prizorišča in prostor, ki ga človek »ugrabi« reki in poveže v gospodarski in kulturni razvoj kraja. Da se Splavarska brv postavlja ob bok najboljšim projektom v tujini, pa nam ne priznavajo samo poznavalci v Frankfurtu, temveč tudi številni turisti, ki se po ogledu starega mestnega jedra preko nje sprehodijo v Mestni park Celje. Verjamemo, da bodo čez čas lahko pot skozi park nadaljevali tudi do 505 metrov dolgega visečega mostu tibetanskega stila, ki bo povezoval Miklavški hrib in grajski hrib pod Starim gradom Celje.

Načrt za gradnjo je bil večinoma pozitivno sprejet. Na osnovi idejne zasnove Viseče brvi trenutno pridobivajo projektne pogoje nosilcev urejanja prostora, ki bodo osnova za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta za izvedbo. Kot je že znano, načrtujejo ureditev tako imenovane doživljajske poti, ki bo turiste vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru mesta preko Splavarskega mostu do Mestnega parka in od tam dalje do Heraklejevega svetišča in preko visečega mostu na Stari Grad. Po prvih ocenah bo celoten projekt stal okoli 3,3 milijona evrov. Ureditev dostopnih poti bo stala okoli milijon, gradnja mostu pa okoli 2,3 milijona evrov.

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...