radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Za večjo varnost pri kopanju na rekah in drugih vodnih površinah

plavanjeV poletnih mesecih morje, urejena kopališča, domači bazeni, bregovi rek, jezer in drugih vodnih površin pritegnejo večje število ljudi. Tako kot drugod po Sloveniji je tudi na območju policijske uprave Nova Gorica določenih kar nekaj kopalnih vod, kjer je vodna osvežitev v vročih poletnih dneh več kot prijetna. V vročih poletnih dneh se je namreč mogoče ohladiti tudi v rekah, jezerih in morju, kopanje pa ni varno povsod, ampak le na vodnih površinah, ki so temu namenjene oziroma v tako imenovanih kopalnih vodah (več na naslednji spletni strani: http://www.policija.si/images/stories/Publikacije/PDF/KopalneVode_VarnoInZdravoKopanje.pdf ).

Na območju Policijske uprave Nova Gorica štejejo kot kopalne vode določene predele reke Soče (odseki pri Čezsoči, Tolminu, Kanalu ob Soči in Solkanu), hudourniško reko Nadižo (od naselja Logje do Robiča), reko Idrijco (odsek Bača pri Modreju). Reka Soča in njeni pritoki so poleg omenjenega zanimive in z varnostnega vidika pa večkrat tudi problematične adrenalinske športe oz. različne rekreacijske dejavnosti na in ob vodi, kot so: veslanje na divjih vodah, spusti s kajaki, splavarjenje - rafting, soteskanje oz. plezanje v kanjonih z vrvno tehniko in spuščanje po brzicah, spuščanje po brzicah na deski imenovani hidrospid in skakanje z elastiko (imenovano tudi bungee jumping).

Poleg omenjenih kopalnih vod, več notranjih kopališč po hotelih in urejenih zunanjih kopališčih ter bazenih ob stanovanjskih hišah, pa lahko kopalce opazimo ob t.i. divjih kopališčih, kjer je potrebno omeniti umetni vodni zadrževalnik Vogršček, določene predele reke Vipave, ki ne sodita med kopalne vode ter ostale neurejene dele zgoraj omenjenih rek s pritoki. Zaradi različnih ravni gladine, vodnih vrtincev in brzic so ta divja kopališča lahko za kopalce nevarna (več o preventivnih nasveti Policije za večjo varnost v in ob vodi tudi na naslednjih spletnih straneh policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/nasveti-za-dopust/461-nekaj-nasvetov-za-vejo-varnost-v-in-ob-vodi ). Četudi je vodna osvežitev v vročih poletnih dneh več kot prijetna, ne smemo pozabiti na osnovne varnostne ukrepe. Upoštevajte jih, lahko vam rešijo življenje.

Letošnji obravnavani primeri nesreč na reki Soči
V letošnjem letu smo na območju Policijske uprave Nova Gorica 4 nesreče na reki Soči v Zgornjem Posočju (vse nesreče so se zgodile v juliju 2018). Poleg včerajšnje tragične nesreče s smrtnim izidom 33-letnega slovaškega kajakaša na reki Soči blizu naselja Kal-Koritnica (Občina Bovec) smo minuli teden oz. 4. julija obravnavali tudi nesrečo 39-letnega avstrijskega kajakaša na reki Soči v okolici Kobarida (pri vstopnem mestu za kajakaše imenovanem Otona pri naselju Trnovo ob Soči), ki se je telesno poškodoval. Poleg tega so policisti na tem območju obravnavali še dve nesreči na omenjeni reki s telesnimi poškodbami, in sicer se je 1. julija ob reki pri pešpoti za slap Kozjak (blizu Kobarida) med soteskanjem poškodovala 50-letna državljanka Francije, nekaj dni kasneje oz. 7. julija pa se je pri skoku v reko Sočo blizu naselja Lepena na Bovškem poškodoval (poškodba glave) češki državljan (o vseh dogodkih smo obveščali širšo javnost).

Za primerjavo, po statističnih podatkih so policisti na območju PU Nova Gorica v letu 2017 obravnavali 2 (predlani= 2) primera utopitve in 4 (6) nesreče na vodah.

Sicer pa je Regijska koordinacija inšpekcij iz Nove Gorice tudi letos pred začetkom turistične sezone sklicala delovni posvet z namenom zagotavljanja večje varnosti na reki Soči, kjer so bili predlagani tudi časovni termini izvedbe skupnih poostrenih nadzorov na omenjeni reki. Sestanka so se udeležili inšpektorji različnih inšpekcijskih služb (iz Uprave RS za pomorstvo - inšpektor za plovbo po celinskih vodah, predstavniki Inšpektorata za šolstvo in šport, Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Ministrstva za obrambo RS, predstavnik FURS-a in predstavnik Inšpektorata RS za delo), med njimi tudi predstavniki Policijske uprave Nova Gorica. Eden od predlaganih skupnih poostrenih nadzorov je že bil izveden in je potekal 6. julija letos, kjer so sodelujoči (med njimi tudi redarji Medobčinskega redarstva Tolmin, Kobarid, Bovec in Kanal ob Soči) izvajali nadzore vsak s svojega delovnega področja; v prihodnje bosta izvedena še dva podobna poostrena nadzora.

Dean Božnik
Predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Pin It
Delno oblačno

14°C

Celje

Delno oblačno

Vlažnost: 96%

Veter: 6.44 km/h

  • 17 Jul 2018

    Plohe 25°C 14°C

  • 18 Jul 2018

    Pretežno sončno 27°C 15°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...