radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

S harmoniko čez harmonijo treh dolin

bucar 07»Za projekti "S harmoniko na Triglav", "S harmoniko po slovenski obali", "S harmoniko skozi Postojnsko jamo", "S harmoniko ob Kolpi" in "S harmoniko na Sedmera jezera" smo pretekli vikend izpeljali naš šesti glasbeni projekt »S harmoniko čez harmonijo treh dolin«. Čeprav je bil projekt planiran za celotna dva dni, smo ga bili zaradi vremenske napovedi primorani izpeljati v dnevu in pol.

V soboto, 8. 9. 2018, smo z udeleženci ter učenkami in učenci Glasbene šole BUČAR prispeli na Kmetijo Zavrtnik, ki se nahaja v občini Luče. Po krasnem sprejemu tamkajšnjih domačih smo imeli z udeleženci družabni večer, prepletem z glasbo, smehom in slovensko pesmijo.

V soboto zgodaj zjutraj smo se iz Robanovega kota (kmetije Knez) z instrumenti povzpeli na Strelovec ter se nato spustili do Klemenče jame, kjer smo pripravili kratek glasbeni program za vse obiskovalce koče na Klemenči jami. Zaigrali smo seveda že prej, tudi med potjo, saj naše učenke in učenci niso zdržali, da ne bi poprijeli za harmonike. Po dobrih dveh urah postanka na Klemenči jami smo pot nadaljevali v Logarsko dolino do slapa Rinka. Na Orlovem gnezdu pri slapu Rinka in nekoliko nižje pri Baru pod Slapom smo zopet pripravili glasbeni program in bili krasno sprejeti. To nam je dalo dodatno energijo, čeprav smo bili že malce utrujeni. Pot smo od tu z avtobusom nadaljevali do Kmetije Matk, kjer smo z zvokom harmonike in citer, na katere je zaigral Klemen Matk, zaključili naše dvodnevno glasbeno potepanje. Cilj tokratnega glasbenega projekta je bil osvojiti vse tri doline; Robanov kot, Logarsko dolino in Matkov kot ter v vsaki dolini zaigrati...«, nam je zaupal Simon Bučar.

Glasbeno društvo Bučar je s projekti začelo pred šestimi leti, ko so s harmonikami v tako velikem številu prvi osvojili našo najvišjo goro. Projekt »S harmoniko na Triglav« je še dolgo odmeval med vsemi udeleženci kot tudi ostalimi pohodniki, ki so bili tisti avgustovski vikend na Triglavu. Naslednje leto so izpeljali projekt »S harmoniko po slovenski« obali, kjer so vse skupaj v dveh dneh z instrumenti prehodili 42 km slovenske obale. Vse od meje z Italijo do meje s Hrvaško so pele harmonike učenk in učencev Glasbene šole Bučar. Že naslednje leto pa je Simon Bučar, idejni vodja in organizator vseh dosedanjih projektov izbral nov izziv. Z instrumenti prehoditi celoten jamski sistem Postojnske jame.

In uspelo jim je prehoditi celoten podzemski svet najlepše jame na svetu. Osvojili pa so tudi Predjamski grad in v njem zaigrali. Pred lani so se z instrumenti podali ob reki Kolpi in tako prehodili večji del naše lepotice, ki se vije med belokranjskimi griči in se podali po njej tudi z rafti. Kot za vse dosedanje projekte je tudi za Kolpo nastala instrumentalna skladba, S harmoniko ob Kolpi. Lansko leto pa so se harmonikarice in harmonikarji odločili osvojiti Sedmera jezera. V dveh dneh so prehodili dolino Triglavskih jezer in zaigrali prav pri vsakem jezeru in nato na koncu še v dolini pri Bohinjskem jezeru, kjer so zaključili dvodnevno glasbeno potepanje.

Tako je bil letos čas za nov projekt, katerega je Simon Bučar začel načrtovati takoj pa lanskih Sedmerih jezerih. »S harmoniko čez harmonijo treh dolin« je bil za vse skupaj poseben, predvsem pa lep uvod v novo šolsko leto.

Glasbeniki, ki se z udeleženci vsako leto odpravijo na projekte so učenke in učenci Glasbene šole Bučar. To je le dodatek, neko glasbeno potepanje, ki se ga lahko udeleži vsak učenec glasbene šole. Glasbena šola Bučar ima sicer preko deset lokacij v Ljubljani in njeni širši okolici, poučujejo pa tudi na območju dolenjske in primorske regije. Z željo, da ponudijo učencem poleg rednega izobraževanja, nastopov in tekmovanj še nekaj več, organizirajo glasbena potepanja po Sloveniji, ki se jih učenke in učenci vsako leto znova veselijo. Sicer pa v Glasbeni šoli Bučar aktivno vpisujejo v glasbene programe za novo šolsko leto in se že veselijo novih glasbenih izzivov s svojimi učenkami in učenci.

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...