radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Mesec preprečevanja zasvojenosti - Skupaj zmoremo več

zasvojenostOb mesecu preprečevanja zasvojenosti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo na pomen sodelovanja pri preprečevanju uporabe drog med mladostniki. V publikaciji “Od prvega poskusa do pogoste uporabe tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki v Sloveniji« ugotavljajo, da je uporaba omenjenih psihoaktivnih snovi med mladostniki razširjena, znaten delež mladostnikov pa uporablja več kot eno od teh snovi.

Preventiva na področju uporabe drog je kompleksna problematika, ki zahteva multidisciplinaren pristop in medsektorsko sodelovanje. Novembra, v mesecu preprečevanja zasvojenosti, na NIJZ zato vsako leto organiziramo konferenco z geslom Skupaj zmoremo več. Le skupaj bomo namreč kos vsem izzivom, ki jih današnji čas postavlja pred vse nas, še posebej pa se z njimi soočajo mladi. Vsebina letošnje konference je namenjena prav njim, saj se v mladostništvu lahko razvijejo vedenja, ki bodo vplivala na posameznikovo zdravje, zadovoljstvo in uspešnost v odrasli dobi. Med njimi je tudi uporaba psihoaktivnih snovi, ki se praviloma začne prav v obdobju mladostništva.

Od prvega poskusa do pogoste uporabe tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki v Sloveniji

Raziskave v Sloveniji kažejo, da je uporaba tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki javnozdravstveni in širši družbeni problem in da se po mnogih kazalnikih uvrščamo nad mednarodno povprečje.

Uporaba ter souporaba psihoaktivnih snovi v mladostništvu sta povezani s številnimi kratkoročnimi in dolgoročnimi neugodnimi zdravstvenimi, socialno-ekonomskimi, psihosocialnimi, kognitivnimi in izobraževalnimi izidi, z višjo verjetnostjo drugih tveganih vedenj, škodljivo rabo psihoaktivnih snovi in zasvojenostjo.

Tvegana vedenja se pri mladostnikih pogosto kopičijo
Rezultati kažejo, da znaten delež (15 %) 15-letnikov v Sloveniji pogosto oziroma bolj tvegano uporablja in souporablja tobak, alkohol in konopljo, pri teh mladostnikih ugotavljajo tudi druga zdravju škodljiva vedenja. Vsak deseti (10 %) 15-letnik pogosto/bolj tvegano uporablja vsaj dve od treh omenjenih psihoaktivnih snovi, vsak dvajseti (5 %) pa vse tri.

Pri 15-letnikih, ki pogosto/bolj tvegano (so)uporabljajo tobak, alkohol in konopljo, obstaja večja verjetnost tudi za druga zdravju škodljiva vedenja, npr. zgodnji spolni odnos, vsakodnevno pitje energijskih pijač in neredno zajtrkovanje.

Podrobnejše podatke iz publikacije najdete v publikaciji na spletni strani NIJZ.

Glede na razsežnost problema sta ključna takojšnje načrtovanje in izvedba ustreznih ukrepov. Krepiti je treba zdrav življenjski slog mladostnikov ter izvajati učinkovite programe preprečevanja uporabe in nadaljevanja uporabe tobaka, alkohola, konoplje in drugih psihoaktivnih snovi.

Skupaj zmoremo več – tudi v pomurski regiji
V pomurski regiji, kjer je potekala letošnja konferenca ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, kazalniki zdravstvenega stanja kažejo, da je tako kvaliteta življenja kot tudi raven zdravja še vedno slabša kot v večini drugih regij v Sloveniji. Tudi problematika prepovedanih drog v tej regiji predstavlja pomemben javnozdravstveni problem, poleg tega je v tej regiji na voljo veliko manj preventivnih programov in aktivnosti na področju krepitve pozitivnega duševnega zdravja in preprečevanja zasvojenosti, manj je programov zmanjševanja škode in skorajda ni nevladnih organizacij, ki bi delovale na področju prepovedanih drog. Tatjana Krajnc Nikolić z območne enoto Murska Sobota NIJZ je povedala: »Navedena problematika je bila zelo jasno izražena tudi s strani udeležencev strokovnega srečanja Soočimo se z odvisnostjo, ki je potekalo v sklopu jesenske kampanje 12 dogodkov za boljše duševno zdravje v Sloveniji.«

»S predstavitvijo nevladnih organizacij in Tržnico znanja pa smo želeli pokazati, da se lahko spreminja svet, sicer počasi, korak za korakom in le s skupnimi močmi,« je povedala Ada Hočevar Grom z NIJZ in še dodala: »Uspešnost našega dela temelji na znanju in sodelovanju ter celovitemu pristopu.«

QR Code

Delno oblačno

0°C

Celje

Delno oblačno

Vlažnost: 87%

Veter: 9.66 km/h

 • 17 Nov 2018

  Sončno 6°C 0°C

 • 18 Nov 2018

  Delno oblačno 3°C 0°C

Zadnje novice

 • sob nov 17 2018

  Rop pošte v Celju

  Včeraj, nekaj minut čez 18. uro, smo bili obveščeni o ropu pošte na Ulici Frankolovskih žrtev v Celj...
 • sob nov 17 2018

  Poročilo PU Murska Sobota, 17.11.2018

  V preteklem dnevu smo policisti v Pomurju obravnavali šest prometnih nesreč v katerih je bil en udel...
 • pet nov 16 2018

  Je kdo videl Anela?

  Od danes, 16. novembra popoldan, je pogrešan 32-letni Anel Ajkić iz območja Jesenic. Visok je okoli...
 • pet nov 16 2018

  Je kdo videl nesrečo?

  Dne 14.11.2018, ob 12.00 uri, se je v križišču Smetanove in Prežihove ulice v naselju Mariboru na pr...
 • pet nov 16 2018

  Stepli so se

  Ob 2.35 smo bili obveščeni o pretepu v vasi Selce pri Pivki. Vpletenih je bilo več oseb. 24-letni Pi...
 • pet nov 16 2018

  Poročilo PU Nova Gorica, 16.11.2018

  V Ajdovščini (Goriška cesta) se je včeraj, 15. novembra okoli 17. ure, zgodila prometna nesreča II....
 • pet nov 16 2018

  Zaseženih več odtujenih predmetov

  Policisti PP Ajdovščina in kriminalisti SKP PU Nova Gorica so pred nekaj dnevi oz. 5. novembra 2018...
 • pet nov 16 2018

  Je kdo videl nesrečo?

  V Novem mestu, na Belokranjski cesti v Žabji vasi, se je danes zjutraj (petek, 16.11.2018), tik po s...
 • pet nov 16 2018

  Poročilo PU Koper, 16.11.2018

  Popoldan so policisti na avtocesti proti Kopru ustavili osebni avto. Voznik, 26-letnik iz Ljubljane,...
 • pet nov 16 2018

  Poročilo PU Ljubljana, 16.11.2018

  V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 169 klicev za posredovanj...

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...