radio tomi predvajalnik

V Mlekarni Celeia, ki je največja mlekarna v slovenski lasti in prvi slovenski proizvajalec s certifikatom Pridelano/proizvedeno brez GSO, so kljub padcu trga sadnih jogurtov v zadnjem letu povečali svoj tržni delež v tem segmentu. Trgu so predstavili tudi uspešno inovacijo, probiotični jogurt LCA brez dodanega sladkorja in sladil ZELENE DOLINE, za katerega so s strani Inštituta za nutricionistiko prejeli certifikat »Inovativno živilo 2019«. Kmalu se bodo potrošnikom predstavili s prenovljeno podobo sirov ZELENE DOLINE, razvijajo pa tudi nove vrste sira.

Probiotični jogurti LCA brez dodanega sladkorja in sladil ZELENE DOLINE so dobitniki certifikata »Inovativno živilo 2019«, ki ga podeljuje Inštitut za nutricionistiko. Med najboljše jih uvršča ugodna hranilna sestava, pri kateri izstopa nizka vsebnost sladkorja – vsebuje le naravno prisoten mlečni sladkor. »Produkt bomo razvijali tudi v prihodnje, delamo na ponudbi novih okusov, tako, da je poleg borovnice od sredine marca na voljo tudi okus maline,« pojasnjuje direktor mlekarne Marjan Jakob, univ.dipl.inž.zoot.

V Mlekarni Celeia razvoj poteka tudi na področju novih sirov ZELENE DOLINE. Potrošnike kmalu čaka razširjena ponudba ter prenovljena podoba sirov, katerih začetki segajo v sirarno, ki izhaja iz Šmarja pri Jelšah. Leta 1996 so sirarno preselili v Arjo vas, zdaj pa njihovi poltrdi siri nosijo oznako »Izbrana kakovost Slovenija« in so brez GSO. Dodatno noto kakovosti pa jim daje znak »VIŠJA KAKOVOST«, kar pomeni, da so proizvedeni brez konzervansov, tudi tistih, ki so sicer po zakonu dovoljeni. Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« je izdan s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, potrošnikom pa zagotavlja, da gre za proizvod s posebnimi lastnostmi, in jasno sporoča, da je proizvod redno kontroliran ter v celoti pridelan in predelan v Sloveniji. Gre za spodbudo potrošnikom k nakupu domačih mlečnih izdelkov, kjer so zagotovljene kratke dobavne poti, svežina izdelkov in njihova kakovost. Za proizvajalce pa pomeni predanost skrbi za potrošnika ter razvoju slovenskega podeželja in mlekarstva. Doseganje višje kakovosti poltrdih sirov Zelene Doline omogoča poseben postopek predelave mleka. Zaradi temeljite obdelave mleka, pasterizacije in mehanskega odstranjevanja bakterij in spor iz mleka so siri obstojni in boljše kvalitete brez pomoči konzervansov, ki jih zakon sicer dovoljuje. 

Mlekarna Celeia je prvi slovenski proizvajalec s certifikatom Pridelano/proizvedeno brez GSO, kar zagotavljajo že kmetje s skrbjo za krmo svoje živine. »S certifikatom zagotavljamo torej, da živali za oddajo mleka niso bile krmljene z gensko spremenjenimi rastlinami ali krmnimi mešanicami, ki bi bile proizvedene iz gensko spremenjenih rastlin. Prav tako so dodatki v proizvodnji živil brez gensko spremenjenih organizmov. Gre za nadzorovan sistem certificiranja od proizvodnje osnovne surovine do končnega živila. In temu ostajamo predani tudi v prihodnje,« pojasnjuje Marjan Jakob.

Njihov fokus je na razvoju in ponudbi kakovostnih slovenskih proizvodov ter sledenju trendom, ki so v mlečni industriji na zmanjševanju sladkorjev in večanju maščob v izdelkih. Iz Mlekarne Celeia poročajo o tem, da največ izdelkov, 77 %, prodajo v Sloveniji, 6 % prodaje gre v Bosno in Hercegovino, prav toliko tudi na Hrvaško, 4 % prodaje predstavlja italijanski trg in 4 % makedonski.

V mlekarni poudarjajo, da zgodbo o blagovni znamki ZELENE DOLINE piše več kot 1.000 parov pridnih podeželskih rok, 17 kmetijskih zadrug in več kot 200 zaposlenih v Mlekarni Celeia. Mleko odkupujejo le od slovenskih kmetov in v lanskem letu so ga odkupili skoraj 100 milijonov litrov. Z leti beležijo padec števila proizvajalcev mleka, raste pa količina prodanega mleka na proizvajalca.

Sodelujočim kmetom so se 22. marca za njihovo predanost in trud zahvalili s 37. podelitvijo priznanja zvestim proizvajalcem mleka. Med prvimi tremi kmetijskimi zadrugami so: Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, Slovenj Gradec, z.b.o., Kmetijska zadruga Šaleška Dolina, z.o.o. in Kmetijska zadruga Šmarje, z.o.o. Prvi trije proizvajalci mleka, ki so prejeli priznanje s strani Mlekarne Celeia, so Harald in Nina Konečnik iz Selovca, kmetija Hedl iz Spodnje Vižinge ter Marko Šuper s Ponikve. Že dvanajstič zapored pa so kronali tudi Mlečno Kraljico ZELENE DOLINE Slovenije. Naziv je osvojila 21. letna Julija Knez iz Laškega, ki bo za eno leto predstavnica slovenskih proizvajalcev mleka in slovenskega mlekarstva. »Skrbela bo za promocijo slovenske proizvodnje mleka in zdravega načina prehranjevanja, poznati pa mora tudi proizvodnjo, predelavo mleka in mlečnih izdelkov ter državne ureditve Slovenije,« pravijo v Mlekarni Celeia.

direktor mlekarne marjan jakob 

Direktor mlekarne Marjan Jakob je povedal več dosežkih in načrtih

direktor marjan jakob zupan 

Direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob v družbi župana občine Žalec Janka Kosa

mlekarna celeia inovacije 

Mlekarna Celeia stavi na inovacije (Foto: GreGor)

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran